mainImage

Veel meer meldingen over discriminatie en racisme in Den Haag

18 juli 2022, 17:07 uur
Den Haag & Regio

Bij Den Haag Meldt zijn in 2021 veel meer meldingen binnengekomen over discriminatie en racisme dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit het jaarverslag van de organisatie.

In totaal kwamen er 218 meldingen binnen. Dat waren er 34 meer dan in 2020 en het hoogste aantal meldingen over unieke incidenten dat Den Haag Meldt sinds de oprichting in één jaar heeft gekregen. Discriminatie op basis van afkomst komt nog altijd het meeste voor.

Opvallend is het grote aantal meldingen door discriminatie rondom corona, zoals de verplichting een mondkapje te dragen in openbare gebouwen, het openbaar vervoer, winkels en restaurants. "Naar de letter van de wet was er vaak geen sprake van discriminatie", zegt Ombudsman en bestuurslid Addie Stehouwer. "Maar het registreren van deze meldingen geeft de gemeente Den Haag wel inzicht in de vele momenten dat inwoners van de stad zich buitengesloten voelden, omdat zij geen mondkapje dragen of niet gevaccineerd waren. Mochten er opnieuw maatregelen nodig zijn om een COVID-19-pandemie te bestrijden, dan kan het college met deze signalen extra letten op het wegnemen van zulke gevoelens van uitsluiting als gevolg van de te nemen maatregelen."

Goed nieuws

Ombudsman Addie Stehouwer noemt de stijging "goed nieuws". "Want dat betekent dat meer mensen de weg naar Den Haag Meldt weten te vinden. Wij onderzoeken discriminatie en het is belangrijk dat discriminatie geregistreerd wordt om het tegen te kunnen gaan."

"Wij zijn ervan overtuigd dat nog veel meer Haagse inwoners discriminatie ervaren", zegt Stehouwer. "Daarom komt Den Haag Meldt naar de inwoners toe met spreekuren in de bibliotheken en met het uitbreiden van de voorlichting." Den Haag Meldt registreert en onderzoekt de klachten. Indien nodig helpt de organisatie bij bemiddeling of een procedure.

 


Foto: Pxhere