Voorburgs Dagblad | UWV Haaglanden verstrekt minder uitkeringen dan jaar eerder
mainImage

UWV Haaglanden verstrekt minder uitkeringen dan jaar eerder

22 juli 2021, 16:51 uur
Den Haag & Regio

UWV verstrekt in Haaglanden per juni 2021 een kwart minder WW-uitkeringen dan een jaar eerder. Het aantal WW-uitkeringen is nu ook lager dan in februari 2020, de laatste maand voordat in Nederland de coronacrisis begon. De arbeidsmarkt vertoont tekenen van herstel, maar de onzekerheden blijven. Twee derde van de openstaande vacatures in de regio heeft betrekking op functies die voorkomen in het overzicht kansrijke beroepen van UWV. Werkzoekenden met een achtergrond in een kansrijk beroep hebben een relatief gunstige positie op de arbeidsmarkt. Bijna een derde van de werkzoekenden met WW zoekt werk in een kansrijk beroep. Deze verschillen tussen beschikbare vacatures en werkzoekenden zorgen voor spanning op arbeidsdeelmarkten. Een vijfde van de werkzoekenden met WW zoekt werk in beroepen met veel minder vacatures. Omdat de uitgangspositie van deze groep ongunstiger is kan een carrièreswitch zinvol zijn. UWV werkt samen met gemeenten, bedrijven, sectoren en opleiders om de kloof tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te verkleinen.

De arbeidsmarkt vertoont tekenen van herstel. De economie groeit in 2021 met 3,2% sterker dan verwacht en meer mensen zullen aan het werk zijn. De toekomst blijft in de context van de coronapandemie onzeker. Het herstel blijkt in Haaglanden onder meer uit het hogere aantal openstaande vacatures in het eerste kwartaal 2021 dan in de voorafgaande kwartalen in 2020. Ook de spanning op de arbeidsmarkt loopt op. UWV gaat er vanuit dat de arbeidsmarkt landelijk in het tweede kwartaal van 2021 weer de typering ‘krap’ krijgt. In verhouding tot het aantal recente werkzoekenden met een WW-uitkering tot een halfjaar zijn er relatief veel openstaande vacatures.

In Haaglanden heeft twee derde van de 11.700 openstaande vacatures aan het eind van het eerste kwartaal 2021 betrekking op kansrijke beroepen die in het landelijk overzicht zijn opgenomen. Het gaat om 7.700 vacatures. Het aandeel in het totaal van werkzoekenden met WW en een kansrijk beroep bedraagt bijna een derde per juni 2021. Een beroep is vooral dan kansrijk voor werkzoekenden als er relatief weinig concurrenten zijn voor de beschikbare vacatures. Monteurs industriële machines & installaties, medewerkers klantenservice en productieplanners & werkvoorbereiders zijn voorbeelden van kansrijke beroepen waarvoor in Haaglanden veel vacatures openstaan. De figuur hieronder toont vijftien veel voorkomende vacatures voor kansrijke beroepen. De recente coronabeperkingen in de horeca en evenementenbranche kunnen alsnog leiden tot afnemende vraag naar personeel in deze sectoren.


Foto: Digitaal Dagblad