Parkeerhubs moeten einde maken aan chaos met deelscooters en -fietsen

18 September 2023, 17:05 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Voorburgs Dagblad

Om het gebruik van deelfietsen en -scooters te stimuleren, en om parkeeroverlast aan te pakken, gaat de gemeente Den Haag ongeveer 100 zogeheten buurtmobiliteitshubs aanleggen. Dat zijn parkeervakken speciaal voor deeltweewielers.

De nieuwe hubs komen eerst in het Centrum en op Scheveningen en later ook in de andere wijken. Buurtorganisaties en ondernemersorganisaties worden bij de plannen betrokken. Voor de aanleg van de mobiliteitshubs is ongeveer 350.000 euro uitgetrokken.

"Wij willen Den Haag bereikbaar, aantrekkelijk en leefbaar houden", vertelt wethouder Robert van Asten van Mobiliteit. "De ruimte is beperkt in onze stad. Daarom zetten we ons vol in voor de mobiliteitstransitie. Deelmobiliteit speelt hierin een belangrijke rol. Door het aanleggen van de buurmobiliteitshubs wordt het gebruik van deeltweewielers laagdrempeliger en pakken we tegelijkertijd overlast aan. Ik ben daarom ontzettend blij met deze ontwikkeling."

Tekst gaat door onder illustratie.

Illustratie: Gemeente Den Haag

Parkeerverbod op straat

De verwachting is dat de eerste parkeervakken begin 2024 worden aangelegd. De precieze planning is onder meer afhankelijk van de beschikbaarheid van het benodigde materiaal. De hubs komen voornamelijk op plaatsen waar nu nog auto's worden geparkeerd. Ze mogen niet ten koste gaan van de ruimte voor voetgangers, fietsen of groen.

Zodra de speciale parkeervakken zijn aangelegd, mogen deelfietsen en -scooters niet meer elders op straat worden achtergelaten. Op deze manier wil de gemeente de parkeeroverlast van deeltweewielers verminderen. Momenteel zijn er zes aanbieders van deelfietsen en -scooters actief in Den Haag die samen ongeveer 2.500 voertuigen aanbieden.