Oekraïense mega-vlag tegenover Russische ambassade alleen overdag

5 April 2022, 12:38 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Haags Vredesinitiatief

De tien meter lange Oekraïense vlag die dagelijks tegenover de Russische ambassade wordt opgehangen mag daar alleen hangen als er op dat moment ook wordt gedemonstreerd.

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne demonstreren dagelijks een aantal mensen voor de ambassade van Rusland aan de Andries Bickerweg. Aanvankelijk stonden de demonstraten er alleen 's ochtends om vredesliederen te zingen. De bedoeling was om deze wake na 40 dagen tijd te stoppen. Inmiddels is besloten de actie voort te zetten en het aantal uren uit te breiden tot de hele dag.

Tot vorige week stond er een groot aantal dranghekken tegenover het ambassadegebouw. De actievoerders gebruikten die voor het ophangen van vlaggen, bloemen, ballonnen en vredeswensen. Deze versieringen bleken al snel een doorn in het oog van het ambassadepersoneel. Iedere nacht werden de voorwerpen van de hekken weggehaald. Ook de vijf Oekraïense vlaggen die door een buurtbewoner werden opgehangen, verdwenen dag na dag.

Toen door de gemeente de hekken werden weggehaald hebben de demonstranten een brief naar de burgemeester gestuurd. Die heeft nu toestemming gegeven om de tien meter lange vlag op te hangen, zolang het een onderdeel van een demonstratie is. Dagelijks wordt de vlag om 07.00 uur opgehangen en rond 17.00 weer binnengehaald.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Lawrence Op (Flickr)

500 kaarsen

Op stille zaterdag - 16 april - wordt in de avond een wake georganiseerd voor alle slachtoffers van de gevechten in Oekraïne. De wake wordt gehouden tegenover de ambassade van Rusland tussen 20.30 en 23.00 uur. Voor de wake zijn 500 kaarsen besteld.