Voorburgs Dagblad | Kleinste park ter wereld wordt vijf jaar
mainImage

Kleinste park ter wereld wordt vijf jaar

18 november 2020, 10:48 uur
Den Haag & Regio

Een opmerkelijke verjaardag donderdag in het centrum van Den Haag: het kleinste park ter wereld viert dan zijn 5e verjaardag. Het BijBinnenhofpark van 50x50 centimeter krijgt daarom van de bedenkers Annechien Meier en Gert-Jan Gerlach een jubileumboom, een minispar van 10 centimeter hoog, als kado.

Het tweetal bedacht het park als kunstproject om het belang van afvoer van overtollig regenwater en hittestress in de stad bij bewoners en overheid op de kaart te zetten. “Den Haag heeft een heel warm stadscentrum. Die oververhitting kunnen we aanpakken door de stad te vergroenen. Bomen geven schaduw. Door meer bomen, perken en tuintjes kan het regenwater op een natuurlijke manier de aarde instromen”, aldus Meier. “We zijn geen klimaatactivisten maar kunstenaars die bewustzijn willen creëren voor klimaatverandering. We willen mensen op deze leuke manier activeren”, zegt Gerlach op de site Haagsgroen.nl.

In het park staan miniboompjes en -struikjes zoals varens, coniferen en tijm. Ook is er een vijver, een waterbuffer voor de opslag van regenwater, zijn er paden en staat er een bankje. Verder zie je er plastic diertjes staan die voorbijgangers kunnen meenemen of liever kunnen ruilen voor andere poppetjes of diertjes. "Dat gebeurt heel vaak", stelt Meier. "Zo zaten er aan de rand van de vijver eens twee basketballers met hun voeten in het water en zwom er ook een keer een speelgoedhaai in het bassin."

BijBinnenhofpark