mainImage

Illegale beautysalon en hennepkwekerij aangetroffen in Zuidwest

8 december 2022, 16:01 uur
Den Haag & Regio

Op woensdag 7 december vond een grote Integrale Handhavingsactie plaats in Den Haag Zuidwest. Het was alweer de 100ste keer dat de gemeente en politie zo'n grote actie hielden met verschillende andere organisaties zoals de brandweer, douane en de Belastingdienst.

In een woning in Bouwlust werd een hennepplantage aangetroffen met ongeveer 200 planten. De wietplantage is ontmanteld en de planten worden vernietigd. Op de Leyweg viel de politie elf horecapanden binnen. In tien gevallen bleek er iets niet in orde te zijn. Zo werden in een van de zaken onder meer 210 zakjes met het verboden snus aangetroffen. Ook werd vier kilo shisha gevonden.

De brandweer constateerde in vier horecazaken een onveilige situatie door het ontbreken van nooduitgangen. In één geval was deze zelfs dichtgetimmerd. Een keuken werd gesloten vanwege een brandgevaarlijke situatie. Een aantal keer was er sprake van gebrekkige hygiëne, het ontbreken van een vergunning en het niet aanwezig zijn van leidinggevend personeel. Een persoon is aangehouden vanwege het niet kunnen tonen van een geldig legitimatiebewijs.

Tekst gaat door onder foto.

Verborgen ruimte in auto

Tijdens een grote verkeerscontrole werd een bestuurder bekeurd vanwege rijden onder invloed, rijden zonder rijbewijs en een signalering door de FIOD. Daarnaast werd hij ook nog eens internationaal gezocht en stond er een belastingschuld open van 10.000 euro. Verder werden drie mensen aangehouden vanwege het opgeven van een valse naam en het rijden onder invloed van drugs. De Rijksbelastingdienst inde 44.000 euro aan achterstallige betalingen. In zes gevallen is de auto in beslag genomen in verband met openstaande schulden voor in totaal 150.000 euro.

Het team van Gemeentelijke Belastingen inde in totaal 23.600 euro aan achterstallige betalingen. Voertuigen werden weggesleept of in een klem gezet. Ruim 4.600 euro werd direct afgerekend. De douane ontdekte een verborgen ruimte in een auto. De wagen is weggesleept voor verder onderzoek. In andere auto's werden wiet, een stalen knuppel en een boksbeugel gevonden.

De Haagse Pandbrigade trof in een kelderbox van een huurwoning een illegale beautysalon aan. De woningcorporatie is ingeschakeld en de box is ontruimd. In totaal zijn 35 woningen bezocht. Er was op meerdere adressen sprake van illegale bewoning. In vier gevallen werd een te hoge huur geconstateerd met als uitschieter 2.100 euro voor een driekamerwoning. Er werd voor 20.000 euro aan bestuurlijke boetes uitgeschreven.

Tekst gaat door onder foto.

Poolse agenten

Zowel bij de horeca- als de verkeerscontroles en bij de acties van de Haagse Pandbrigade werd samengewerkt met Poolse politieagenten. Dit heeft goed gewerkt omdat deze specifieke controles veel soepeler verliepen door het makkelijker kunnen voeren van gesprekken.

Er werden 1.550 geparkeerde auto’s gescand. In 101 gevallen worden naheffingen gestuurd. Een eigenaar viel in de prijzen door dertien onbetaalde parkeerbonnen. De auto is weggesleept. De HTM inde 88 keer een boete van 55 euro voor het niet tonen van een geldig vervoersbewijs. Een persoon kreeg daar nog een bon bij voor het plaatsen van zijn voeten op de bank.

 


Foto: Valerie Kuypers