Voorburgs Dagblad | Genoeg vrijwilligers voor enkele schoolstraten
mainImage

Genoeg vrijwilligers voor enkele schoolstraten

18 januari 2021, 10:16 uur
Den Haag & Regio

Na de oproep vorig jaar door de gemeente aan ouders en grootouders om zich aan te melden voor de vrijwillerspool voor het handhaven van een zogenoemde schoolstraat, heeft een aantal Haagse basisscholen voldoende aanmeldingen om zo'n straat inderdaad in te kunnen laten stellen.

De 'gelukkigen' zijn de De Drie Linden, De Vuurtoren en Basisschool Statenkwartier. De gemeente bereidt nu een verkeersbesluit voor om definitief te kunnen spreken van een schoolstraat. Dat betekent dat aan het begin van de schooldag en aan het eind ervan de straat wordt afgesloten voor verkeer. Voor de handhaving zijn vrijwilligers nodig, omdat echte verkeersregelaars de gemeente teveel geld kosten.

Slechts scholen waar uiteindelijk alleen maar vrijwilligers helpen, mogen een schoolstraat vormen. Negen scholen die nu nog werken met  vrijwilligers en professionele verkeersregelaars, krijgen vooralsnog het voordeel van de twijfel.

Verantwoordelijk wethouder Robert van Asten laat in het AD weten dat 'door corona er voor scholen een stevig argument bij is gekomen om aan te haken bij de schoolstraat. Als straks de scholen weer opengaan, wil je voorkomen dat ouders bij elkaar gaan drommen voor de deur. Een schoolstraat wordt begeleid door straatcoaches en zodoende is er ook zicht op de 1,5-meter afstand'.

In sommige gevallen worden bij de schoolstraten hekken geplaatst om alle verkeer te gaan, in andere gevallen is het instellen van eenrichtingsverkeer op de moment dat de school open gaat of uit gaat ook voldoende. 

De drie scholen die voldoende vrijwilligers hebben en de negen die dat deels hebben, vormen de helft van de 24 basisscholen waarmee vorig jaar de proef is gedaan.