Forse stijging aantal boetes e-steps in Zuid-Holland

23 November 2022, 14:45 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Vorig jaar vond in Zuid-Holland de hoogste stijging plaats van boetes aan mensen op een e-step. Er werden 107 boetes uitgeschreven aan bestuurders van de elektrische steps, een toename van 73 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl die op basis van CJIB-data analyseerde waar deze bekeuringen in Nederland het vaakst werden uitgedeeld.

Met je elektrische step de openbare weg op, mag alleen als het vervoermiddel door RDW is goedgekeurd. Bovendien moet de bestuurder zestien jaar of ouder zijn om de step te mogen besturen. Wie niet aan alle eisen voldoet, riskeert een boete van 410 euro.

In 2021 steeg het aantal boetes in tien van de twaalf provincies. Alleen in Noord-Holland zijn de cijfers het afgelopen jaar omlaag gegaan. Dit komt voornamelijk doordat gebruikers van een elektronische step in Amsterdam minder vaak beboet werden.

Regelgeving

In 2023 wordt de regelgeving voor e-steps in Nederland aangepast. Het vermogen van een elektrische step mag dan niet meer niet boven de 400 Watt zijn. Ook wordt het voeren van een kentekenplaat voor e-steps verplicht.

Niet overal in Europa gelden overigens dezelfde regels. Zo is er in België geen minimumleeftijd voor het gebruiken van een elektrische step. In Denemarken en Griekenland geldt helmplicht voor elke leeftijd. In Finland is er geen minimumleeftijd voor het privégebruik, maar wel voor het huren.