Voorburgs Dagblad | Protestactie Farmers Defence Force in en Haag
mainImage

Protestactie Farmers Defence Force in en Haag

17 november 2020, 08:40 uur
Den Haag & Regio

Niet alle leden van de Farmers Defence Force FDF die zich dinsdagochtend in Den Haag hadden gemeld voor een demonstratie, houden zich aan de met de gemeente gemaakte afspraken. Enkelen trokken zich niets aan van de blokkades en trokken met hun wagens toch naar het Malieveld, waar de afspraken waren dat zij alleen te voet van de Benoordenhoutseweg naar de Koekamp mochten gaan. In de loop van de ochtend werden twee boeren aangehouden, waarvoor is nog niet duidelijk. 

De eerste boeren waren al kort na vieren gearriveerd in de stad, de meeste vanuit Groningen en Friesland die via binnenwegen de stad hadden bereikt. In de uren daarna kwamen steeds meer boeren naar Den Haag voor hun demonstratie tegen het stikstofbeleid en de bijbehorende uitkoopregeling van de regering. De FDF wilde in eerste instantie een demonstratie voor Paleis Huis ten Bosch, maar daar gaf de gemeente geen toestemming voor. De protesten zijn nu op de Koekamp, tussen 0900 en 1100 uur.  Op de provinciale wagen naar Den Haag zorgen de boeren voor oponthoud, zo staat er vanuit Wassenaar rond 0900 uur een file van 6 kilometer.

Wel hebben enkele tientallen boeren toestemming gekregen om langs het paleis te rijden in een soort defilé, stilstaan is ten zeerste verboden. In Den Haag zal een delegatie van de FDF ook nog een petitie overhandigen aan de directeur van het Kabinet van de Koning met de wensen en eisen van de boeren.

De stad heeft zich goed voorbereid op de komst van de boeren. In de stad zijn op veel plekken politiewagens te zien, ook staan er legertrucks die moeten voorkomen dat boeren afwijken van de gemaakte afspraken en toch de stad in willen rijden met hun trekkers. Op het Korte Voorhout heeft de politie enkele spuitwagens geparkeerd. De boeren is opgedragen hun wagens alleen te parkeren aan de Benoordenhoutseweg. Op twitter was te lezen dat veel inwoners van de stad daar niet blij mee waren omdat de boeren hun komst lieten vergezellen door veel lawaai van onder meer claxons.

Al kort voor het begin van het protest op de Koekamp moest de politie in actie komen tegen boeren die toch met hun wagens het centrum in wilden rijden. Bij het Willem Witsenplein werden ze tegengehouden.

Rond 1145 uur vertrokken de eerste boeren weer naar hun trekkers, in de middag is er een protest van de FDF voorzien in Leidschendam bij het kantoor van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel CBL. Rond 1400 uur waren er al meer dam 750 boeren bij het CBL anagekomen, veel meer dan waarvoor toestemming was gegeven. Op beelden is te zien dat net als op de Koekamp de coronamaatregelen zoals mondpakjes en 1,5 meter afstand niet helemaal worden opgevolgd.

 

 


Foto: VRPress