Campagne Zuid-Holland: Weet jij al wat jouw wijkbij is?

18 May 2024, 15:56 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Op 20 mei, wereldbijendag, start in Zuid-Holland de campagne 'Help onze wijkbij'. Het doel: samenwerken aan een goed Zuid-Hollands bijenlandschap in 2030.

Elke wijk in Zuid-Holland heeft een van vijftien geselecteerde wilde bijen toegewezen gekregen om voor te zorgen. Op de website Bijenlandschap.nl staat een kaart waarop per wijk is te zien welke bij het is en hoe mensen deze kunnen helpen. Bewoners leren zo welke planten de wijkbij graag bezoekt en hoe ze graag nestelt. Door dit samen met de buren te doen, vormen wijkbewoners een bijenlandschap met voldoende voedsel en nestplekken voor de wijkbij.

"Bijen zijn belangrijk voor ons bestaan", zegt gedeputeerde Berend Potjer van Natuur. "Bijen die over en weer kunnen vliegen zijn goed voor onze biodiversiteit. Bijen zorgen voor de bestuiving van zo’n 80 procent van de planten en voedselgewassen op aarde. De insecten zijn daarnaast voeding voor vogels en andere kleine dieren, die hierdoor ook weer beter kunnen overleven."

De provincie wil op deze manier met alle gemeenten en Zuid-Hollanders toewerken naar een aaneengesloten bloemrijk Zuid-Hollands bijenlandschap in 2030. De campagne Help onze wijkbij is gestart door Groene Cirkels, provincie Zuid-Holland, Bijenlandschap, EIS Kenniscentrum insecten, IVN en Stichting Steenbreek.