Blokkade A12 bij Tweede Kamer voorbij, 21 mensen aangehouden

21 September 2022, 15:02 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Ingezonden

De politie heeft 21 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangehouden die woensdagmiddag de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag blokkeerden. De groep zat op de weg in de buurt van de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en wilde niet vertrekken. De weg is inmiddels weer vrij.

De klimaatdemonstranten zouden eerst met auto's het verkeer tegen hebben gehouden, waarna ze op de weg waren gaan zitten. Ze hadden spandoeken bij zich met daarop teksten als "Stop fossiele subsidies!" en "Planeet boven poen". Een aantal had zich vastgelijmd aan de weg. De groep wilde met de actie aandacht vragen voor een van hun eisen: een onmiddellijke stop op subsidies voor olie, kolen en gas.

De politie riep de demonstranten op te vertrekken en waarschuwde dat als ze daar geen gehoor aan gaven, ze gearresteerd zouden worden. "We faciliteren demonstraties, maar niet het verstoren van de openbare orde", aldus een woordvoerder. De aangehouden demonstranten worden overgebracht naar het politiebureau.

De gemeente meldt op Twitter dat er geen toestemming was voor de demonstratie. "Het blokkeren van doorgaande wegen is levensgevaarlijk voor demonstranten zelf en andere weggebruikers."