Afvalvoorlichters gaan deur tot deur in stadsdeel Laak

1 December 2023, 19:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Frank Jansen

In stadsdeel Laak in Den Haag gaan deze maand 'afvalvoorlichters' op pad om bij bijna 11.000 deuren aan te bellen en de bewoners bewust te maken van de juiste manier waarop ze afval kunnen aanbieden.

Iedereen die in Laak Centraal of Spoorwijk woont, kan in de maand december een bezoek van een afvalvoorlichter verwachten. Wethouder Arjen Kapteijns trapte vandaag de actie af door samen met een afvalvoorlichter de eerste gesprekken met buurtbewoners te voeren.

De groep afvalvoorlichters bestaat uit mensen van verschillende leeftijden en met kennis van verschillende talen. Ze hebben informatiefolders bij zich in verschillende talen, waaronder Pools, Bulgaars en in beeldtaal. In de folders staat uitgelegd hoe je afval aan moet bieden, waar je afval naast de container of op straat kunt melden, en hoe je bijvoorbeeld een gratis grofvuilafspraak kunt maken. De afvalvoorlichters komen langs tussen 17.00 en 20.00 uur, als de meeste mensen thuis zijn.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Frank Jansen.

Direct gesprek

"Afval op straat is een grote ergernis van inwoners van Laak", zegt wethouder Kapteijns. "Daarom halen we nu vaker vuilnis op, rijden er meer veegwagens, is een extra serviceploeg actief, en wordt er strenger gehandhaafd. Maar uiteindelijk begint het probleem natuurlijk met het verkeerd aanbieden of het zomaar op straat gooien van afval. Niet iedereen kent de regels of ziet het belang ervan in om die te volgen. In een direct gesprek met bewoners bereik je dan het meeste. Daarom gaan we nu als gemeente letterlijk naar de mensen toe."