Actie werkgevers leidt tot 3 procent minder files en 14 ton CO2

18 December 2022, 13:54 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

Van 16 tot en met 22 september 2022 werd de Europese Mobiliteitsweek gehouden met als centraal thema duurzame mobiliteit. Negen grote werkgevers in Den Haag en omgeving maakten dit thema concreet door hun medewerkers te stimuleren tot ander reisgedrag: niet reizen (thuiswerken), spits mijden, fietsen of het gebruik van het openbaar vervoer.

In deze week is in totaal 70.000 km minder afgelegd op de A4 rondom Den Haag en Rijswijk met als gevolg minimaal 3 procent minder files. Uitgaande van dit percentage en een gemiddelde uitstoot van een personenauto, leidde dat tot een reductie van 14 ton CO2, zo meldt de Economic Board The Hague.

Aan de actie werd meegedaan door Aegon, ANWB, NN, PostNL, Shell, Siemens en T-Mobile, European Patent Office en TUI. Met elkaar vertegenwoordigen de bedrijven ongeveer 10.000 medewerkers. Om medewerkers te stimuleren duurzaam te reizen werden diverse activiteiten georganiseerd, zoals een vers ontbijt voor fietsers, een fietsenmaker op locatie voor een fietscheck en kleine reparaties. Ook werd een plattegrond met de P&R-locaties rondom het hoofdkantoor uitgedeeld. was er een Eco-chat waarin dagelijks een mobiliteitsonderwerp werd besproken, een 'fiets-probeer-aanbod-pool' en korting op de aanschaf van een fiets.

Spreiden en mijden

De Economic Board The Hague is blij met de uitkomsten van de Mobiliteitsweek in Den Haag. "De grote bedrijven willen echt het verschil maken en kunnen dat ook", zegt Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland. "Het ambitieniveau voor de Europese Mobiliteitsweek was hoog. Het doel was om die week te laten zien dat wij de bereikbaarheid van de stad kunnen vergroten en de CO2-uitstoot kunnen verlagen door middel van spreiden en mijden en dat is gelukt."