Voorburgs Dagblad | Aantal lopende WW-uitkeringen Haaglanden met 29 % toegenomen
mainImage

Aantal lopende WW-uitkeringen Haaglanden met 29 % toegenomen

21 januari 2021, 09:12 uur
Den Haag & Regio

Het aantal lopende WW-uitkeringen in Haaglanden is vorig jaar met 29,1% toegenomen. Dat kwam vooral door de enorme stijging van het aantal nieuwe uitkeringen, in vergelijking met 2019 de helft meer. Het gemiddeld aantal openstaande online vacatures per maand daalde daarnaast met een kwart.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het UWV.  Die laten ook zien dat het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, oftewel het WW-percentage, in de regio steeg van 2,4 tot 3,1%.

Volgens Patricia Ladan, rayonmanager Haaglanden bij het UWV, hebben de steunmaatregelen van het rijk een beperkend effect gehad op de werkloosheid. "Daarnaast zijn er nog steeds mooie kansen op de arbeidsmarkt, belangrijk is dat we ons flexibel opstellen, opties openhouden en breed blijven kijken."

Het aantal nieuwe WW-uitkeringen nam in 2020 toe met 24.449. De groei was vooral waar te nemen in de eerste besmettingsgolf, meer dan een verdubbeling, en dan vooral bij de dienstverlenende en transport & logistieke beroepen. De tweede golf zorgde voor een minder sterkte toename, 'slechts' de helft hoger dan in 2019. De sterkste stijgingen deden zich nu vooral voor bij de dienstverlenende en commerciële beroepen. 

Eind december verstrekte het UWV in de regio in vergelijking met een jaar eerder 2.991 meer lopende WW-uitkeringen: 13.267. Met 616 meer uitkeringen vormden de dienstverlenende beroepen de grootste bijdrage. Duidelijk is ook dat de crisis vooral jongeren hard treft. De lopende WW-uitkeringen aan jongeren tot 27 jaar verdubbelden bijna in een jaar tijd. Ook de positie van laag en middelbaar opgeleiden werd moeilijker. Bij 40-plussers en hoogopgeleiden waren de veranderingen minder sterk.

De pandemie zorgt volgens het UWV voor een afname van het aantal beschikbare vacatures. Voor werkzoekenden in Haaglanden daalde het gemiddeld aantal openstaande online vacatures per maand met een kwart. De sterkste daling was te zien bij dienstverlenende beroepen (waaronder horecapersoneel), 49 procent.

 


Foto: ANP