Voorburgs Dagblad | Waarom geen wijntjes in januari?

Waarom geen wijntjes in januari?

mainImage

Vorige week had ik het over mijn goede voornemen voor 2020 en hoe ik in januari ben gestart. Ik heb veel bijval gekregen van mensen om mij heen die ook meedoen met Dry January. Geen wijntjes voor mij deze maand. Ik heb er een duidelijke reden voor, namelijk de wens een paar kilootjes kwijt te raken. Het zijn er niet veel, maar die 3 tot 4 kilo minder maakt nét het verschil. Na de bijval over de sobermaand kreeg ik de afgelopen week vaak de vraag “maar hoe zit het dan met de invloed van dat wijntje op afvallen?”

Dat leg ik graag even uit.

Door het 8-weekse sport- en voedingsprogramma van MIJN FITPLAN dat wij bij Westvliet Family Sports & Health Club samen met een topsport-voedingsspecialist hebben samengesteld, heb ik veel geleerd over welke voedingsstoffen wat doen voor de lichaamsprocessen in ons lichaam.

Alcohol heeft een rechtstreekse negatieve impact op het proces van vetverbranding. Dat komt omdat het lichaam alcohol niet definieert als iets dat lekker en ontspannend is, maar als vergif. Een vergif? Jazeker!

Het lichaam reageert op alcohol met een overlevingsmechanisme: deze giftige stof is gevaarlijk en moet meteen worden verwijderd! Dat heeft de prioriteit; alle andere lichaamsprocessen worden on hold gezet totdat het gif is verwijderd. Dit betekent dat alle andere calorieën die je binnen krijgt met je voedsel tijdens het verwerken van alcohol, niet gebruikt zullen worden als brandstof voor het lichaam. Ze worden meteen opgeslagen in je vetvoorraad. Je valt door het drinken van alcohol dus niet af, maar riskeert het tegenovergestelde effect! Je wordt dikker!

Als je lichaam 2 alcoholische drankjes binnenkrijgt, heeft het 3 dagen nodig om het gif af te breken. Dit zijn 3 dagen waarin het lichaam niet bezig kan zijn met het proces van vetverbranding. Vandaar dat ik die gezellige lekkere wijntjes voorlopig laat staan. Ik wil 3 tot 4 kilo afvallen en dat gaat me niet lukken met dat wijntje erbij. Daarom dus. 

Ambani de Haan is General manager van Westvliet Family Sports & Health Club

Wil jij meer weten over welke voeding wat doet voor jouw lichaam en wil je graag een persoonlijke coach om je te begeleiden bij het behalen van jouw persoonlijke doelstelling? Informeer dan eens bij Westvliet naar het 8-weekse MIJN FITPLAN-programma. KLIK HIER