Voorburgs Dagblad | Tere zieltjes....

Tere zieltjes....

mainImage

Als je ook maar een beetje scherp bent in de formulering van je zinnen, dan kan je de klok erop gelijk zetten dat ergens iemand zich gekwetst voelt. Het wordt vaak niet gewaardeerd als je 'gewoon' eerlijk, transparant en open communiceert. Ik vind het zelf altijd geweldig als iemand zegt wat hij/zij vindt. Dan is het direct duidelijk, geen strikjes, geen sociale wenselijke antwoorden, slechts een ongezouten mening. Heerlijk, ik geniet daarvan.

Veel mensen ervaren iedere vorm van kritiek als negatief en voelen zich dan vervolgens persoonlijk aangevallen. Daar heb ik overigens al eens eerder een column over geschreven.... kritiek is wat mij betreft (nog steeds) een dik compliment!

Het is sterk als je samen kunt discussiëren over een stelling of meningen. Ook als je het niet eens bent met elkaar. Agree to disagree. Geen punt. Zo leren we elkaar (nog) beter kennen.

Mensen worden tegenwoordig snel boos en zijn om het minste geringste diep beledigd. Wat je ook zegt, er is altijd wel iemand die zich - in minder positieve zin - aangesproken voelt.

Een mooie uitspraak waar ik in dit soort situaties vaak aan denk: 'Wil je nou... gelijk of geluk?' Volgens mij gaat het erom dat je in het leven probeert een betere versie van jezelf te worden.   En als dat (nog beter) lukt door/met kritiek van anderen dan is dat (bij mij in elk geval) meer dan welkom!

Benedikte Zijlstra is voorzitter van het MKB Leidschendam-Voorburg en directeur van Meijs & Alink NVM Makelaardij en Consultancy