Voorburgs Dagblad | Politiek blundert inzake affaire Schouten

Politiek blundert inzake affaire Schouten

mainImage

Het was mij al eerder opgevallen dat lokale politieke partijen snel dingen gaan roepen alvorens eerst de feiten uit te zoeken. Met veel trots staan raadsleden dan in de krant, die ze dan meteen boven hun eigen bed hangen. De affaire 'Schouten', waarover veel raadsleden wel een mening hadden, laat dit wederom zien. Ze zitten er dus volledig naast, want de antwoorden van wethouder Jan Willem Rouwendal laten zien dat de gemeente Leidschendam-Voorburg geen enkel risico loopt bij de projecten in de gemeente. Vanuit de gemeente Rijswijk zal wethouder Armand van der Laar binnenkort wel met een soortgelijke verklaring komen. Dit alles heeft te maken met de garantstelling van het grote vastgoedconcern BPD.

Ik ben geschrokken van het niveau van sommige raadsleden van wie ik het totaal niet had verwacht. Nu willen ze achteraf opeens met Schouten gaan praten. Ja dat begrijp ik, ze hebben dusdanig geblunderd dat een excuus minimaal op zijn plaats is. Laten ze dan zo stoer zijn om nu ook de media met een persbericht te zoeken waarin ze aangeven het verkeerd te hebben gezien. Maar dit persbericht zal wel nooit worden verstuurd.....De gretigheid waarmee politici de media hebben opgezocht was voorbarig, onnodig en schadelijk voor de ondernemer, het bedrijf maar vooral ook het proces. De werkelijk betrokken partijen, het bedrijf, de ondernemer, werknemers, kopers, leveranciers en financiers worden suggestief geinformeerd en bang gemaakt.  Logisch gaan die dan voorzichtiger te werk met hun mogelijke bijdragen aan een oplossing. 

Het lokale belang is dat de huizen goed en zsm afgebouwd worden, dat proces wordt niet versneld door een negatieve mediacampagne die gedreven lijkt door een politieke lokale partij uit Leidschendam- Voorburg die vooral zijn positie in de oppositie wil versterken, puur eigen belang.

Wat hebben andere media het ook verkeerd gezien in hun keuzes om te publiceren. Ik ben overigens door een raadslid voor lafaard uitgemaakt omdat ik niet publiceerde, maar eerst de feiten wilde uitzoeken. Ik moest er om lachen, want deze politicus onderschat dat alles, maar dan werkelijk alles, op straat komt te liggen en uitkomt. 

Chris Schouten zelf blijft zoeken naar oplossingen om de problemen op te lossen. Ik weet inmiddels dat hier achter de schermen hard aan wordt gewerkt. Binnenkort kom ik hier zeker op terug. Het blijft uiteraard voor schuldeisers en huizenkopers vervelend als een bouwbedrijf in zwaar weer komt, maar geef hem wel de kans om het op te lossen. 

Chris Schouten wordt ondertussen via de mail bedreigd, hetgeen mij overigens ook regelmatig overkomt als mensen zich in hun aardappel verslikken als ik weer eens in hun ogen een 'geweldig' stukje heb geschreven. Belangrijke tip aan Chris is om met de serieuze partijen te blijven communiceren. Een aannemer die in het verleden zoveel heeft gebouwd in Leidschendam- Voorburg en ook projecten in Rijswijk heeft, verdient in deze fase nu even de steun. Wat voor belang heeft iedereen er bij als Schouten omvalt? Hij zal uiteraard wel zijn afspraken naar relaties en huizenkopers moeten zien na te komen.  

Martin Jol heeft mij ooit eens geleerd: sometimes you loose, sometimes you win. In deze affaire moet iedereen er voor zorgen dat degenen die een huis hebben gekocht toch nog als winnaars uit de strijd komen. Het lijkt me vreselijk om in hun situatie te zitten als het huis niet wordt afgebouwd of tijdig wordt opgeleverd. Er wordt naar oplossingen gezocht. Het woord is dan ook aan Chris Schouten. Ik zou niet graag in zijn schoenen willen staan. Maar laten die zogenaamde slimme en publiciteitsgeile politici vooral hun mond houden. Sterker nog, zijn hun persberichten over andere onderwerpen nog wel serieus te nemen?

Bart Bakker is journalist van Voorburgs- en Rijswijks Dagblad