Voorburgs Dagblad | Plunderpubers subiet richting heropvoedingskamp

Plunderpubers subiet richting heropvoedingskamp

mainImage

Een reeks brutale plunderingen hebben politie en winkeliers, ook in Den Haag, op scherp gezet. Bewapende plunderpubers gaan op rooftocht. De afgelopen weken zijn er door het hele land plunderingen van winkels geweest.

Wat is de tendens? Groepen jongeren bestormen op willekeurige tijden een winkel en pakken wat ze pakken kunnen. De capaciteitsarme politie zit met de handen in het haar met de vraag hoe deze nieuwe misdaadgolf te bestrijden. Het geweld dat tieners gebruiken bij het plegen van misdrijven wordt sowieso steeds heftiger. Van de zorgelijke ontwikkeling van jongeren met wapens kijkt de politie al lang niet meer op. De tijd dat jongeren als startdelict een zakje snoep pikken bij de supermarkt ligt al ver achter ons. Tegenwoordig is dat een gewapende overval of straatroof. 

De ontwikkeling van geweld bij jeugdigen raakt ook het onderwijs waar leerkrachten massaal vertrekken uit de grote steden. Eind vorige maand was daar de dappere Juf Bianca die in een column een tipje van de sluier deed oplichten over het werk van een leerkracht in de grote stad, Meerdere keren per dag krijgt zij op haar school in Rotterdam-Zuid te horen dat ze een kankerjuf is.

Nou is dat scheldgedrag al heftig, maar nog heftiger is het dat jongeren wapens steeds vaker gaan zien als statussymbool. Hoofdcommissaris Frank Pauw deed namens de politie Amsterdam onlangs een boekje open in het AT5-programma Het Verhoor: “Soms zie je jongeren onder de vijftien jaar al met een mes rondlopen. Het wapenbezit zelf, het dragen van messen, begint gemeengoed te worden.”

Schoolcops

Bij niets doen is het merendeel van de piepjonge plunderjeugd straks drugscrimineel of zijn we straks weer massaal in de rauw omdat wapenbezit op een school leidt tot gewonden of erger; een dodelijk slachtoffer. Daarom pleit ik al langer voor onorthodoxe maatregelen; plunderpubers en andere asociale jeugd moeten naar heropvoedingskampen gestuurd worden en schoolcops gaan op wapenjacht bij scholen waar de kans op de vondst van wapens het grootst is. 

Deskundigen zijn het erover eens dat niets doen met jeugd dat met grote gedragsproblemen te kampen heeft geen optie is. Mijn pleidooi behelst het redden van de samenleving en de ontspoorde jongeren zelf door het inrichten van heropvoedingskampen en tuchtscholen. In een gedisciplineerde omgeving kunnen de waarden en normen van onze samenleving worden meegegeven.

Daarnaast moet het doel van zulke instellingen zijn dat jongeren structuur en sociale vaardigheden krijgen bijgebracht om te functioneren in onze maatschappij. Daarbij hoort uitdrukkelijk het leren van een vak en het verkrijgen van zelfrespect en eigen waarde bij. Ouders die hun kinderen niet in toom kunnen houden moeten hierbij actief betrokken worden. 

Onaangekondigde controles

Om het wapenbezit onder jongeren te bestrijden pleit ik verder voor de invoering voor een team van Schoolcops, politieteams die structureel onaangekondigde controles op scholen, waar de kans op wapenvondst het grootst is, moeten uitvoeren. De kans dat je gefouilleerd wordt, en gepakt wordt met een wapen, zou er al toe leiden dat veel wapens thuis worden gelaten.

Al sinds 2015 ligt het adviesrapport Invoering controle op wapenbezit binnen scholen stof te happen in een boekenkast van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het zou goed zijn als gemeenten, politie en justitie die handschoen oppakken en in samenwerking preventieve wapencontroles bij scholen gaan uitvoeren.

Laat mijn stad, Den Haag, hier nou eens het voortouw nemen.