Niets nieuws kopen zonder iets ouds weg te doen

16 December 2019, 21:05 uur
Columns
mainImage

Ik ben moeder van twee jonge kinderen en ik heb een man met een druk eigen bedrijf. Structuur en ordening in mijn leven vind ik belangrijk. Regelen, organiseren en plannen loopt als een rode draad door mijn leven. Ik heb een groot inlevingsvermogen, ben flexibel, initiatiefrijk, praktisch en besluitvaardig. Hierdoor heb ik structuur, rust en overzicht in mijn huis en mijn leven. 

Als de feestdagen eraan komen denk ik gelijk: waar moet ik straks al die cadeaus laten? De Sinterklaascadeau’s, de Kerstcadeau’s en wij hebben ook nog verjaardagcadeau’s, want onze oudste dochter is eind november jarig.

Mijn oudste dochter heeft een kamer van twee meter bij 2,5 meter en je kunt je voorstellen dat we daar niet veel spullen in kwijt kunnen. Gelukkig is mijn oudste dochter net zo netjes als ik en zijn alle laadjes en kastjes netjes gevuld en opgeruimd, maar alles staat wel vol.

Waar moet je dan alle cadeau’s laten die ze gaat krijgen? Daar hebben wij wat op gevonden. We geven haar een zelfgekozen beleving cadeau. Zij vindt dat een leuk idee en zo heeft ze gekozen voor een bungee jump (die ze inmiddels al samen met haar vader heeft gedaan) en de volgende beleving zal een parachutesprong zijn. Beste stoere cadeau’s voor een meisje van 12 jaar, maar je kunt natuurlijk ook met elkaar naar de film, theater of naar het kerstcircus op het Malieveld gaan.

Bij mijn jongste dochter van vijf werkt dit helaas nog niet. Dus met haar heb ik de afspraak dat ze vijf cadeautjes krijgt, maar dat ze eerst vijf cadeautjes terug moet geven. Bijvoorbeeld speelgoed waar ze te oud voor is geworden of gewoonweg spullen waar ze niet meer mee speelt. We zijn samen haar kamer in gegaan en hadden al snel vijf spullen die ze weg wilde geven.

De nieuwsgierigheid dat ze vijf nieuwe dingen krijgt, is groot genoeg om haar eigen spullen weg te geven. Maar ook de gedachte dat ze er een ander kind blij kan maken die weinig of geen speelgoed heeft. Ze had een mooie houten speelgoedpuzzel dat nog in een de originele verpakking zat en er zo goed als nieuw uitzag. De houtenpuzzel hebben we samen ingepakt en in een doos gedaan. Straks in januari geven we dit gratis mee aan een post.nl bezorger om het cadeau te doneren aan Stichting Jarige Job. De andere spulletjes hebben we samen naar de kringloop gebracht.

Als je de regel aanhoudt: “Ik koop niets nieuws, zonder iets ouds weg te doen”, hou je je huis netjes en opgeruimd.

Saskia Caminada is 'Opruimcoach' en belicht voor de lezers van Voorburgs Dagblad haar belevenissen. 

www.caminada-opruimcoach.nl