Voorburgs Dagblad | Je eigen woning zelf verkopen? Kan dat?

Je eigen woning zelf verkopen? Kan dat?

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Er wordt ons wel eens de vraag gesteld door een verkoper (eigenaar van een woning) of het mogelijk is om de bezichtigingen zelf ter hand te nemen. Jazeker: een verkoper (eigenaar) kan prima een kijker rondleiden en is leuk om te doen. Maar de vraag is, is dat wel zo verstandig?

Hoe reageer je bijvoorbeeld op kritiek?

Ben je zorgvuldig genoeg aangaande de informatieplicht of maak je een situatie te rooskleurig?  Vertel je genoeg? Of juist te veel/te weinig?

Stel dat een potentiële gegadigde aangeeft dat hij pas kan kopen als de eigen woning is verkocht, kan je dan uitleggen hoe een voorbehoud verkoop eigen woning werkt?

En is dat wel verstandig?

Als er een voorbehoud wordt gemaakt voor het verkrijgen van een financiering ter grootte van de koopsom en de taxatie valt veel lager uit, wat dan?  Hoe lang laat je een bezichtiging duren en wat is de beste route?

Bij meerdere belangstellenden tegelijk, wat zijn dan de spelregels?  Hoe realiseer je de beste opbrengst, de beste koper? Kan je de wettelijke drie dagen bedenktijd omzeilen?

Als een koper geen particulier is maar een belegger, dan gelden er hele andere regels, ken je deze regels? Deze zijn niet in je voordeel tenzij je exact weet hoe te handelen.

Wat als de koper na een (ietwat) kritische bouwkundig keuring wederom de overeengekomen koopsom betwist en de onderhandeling opnieuw wil starten? Mag dat en is het terecht? En zo zijn er nog veel meer vragen waar je in eerste instantie helemaal niet over nadenkt.

Een huis verkopen of kopen doe je wellicht maar drie keer in je leven en het is de grootste uitgave die je als consument kunt doen. Een foutje is snel gemaakt en kan je duizenden euro's kosten.

Als een verkoper ervoor kiest om een bezichtiging professioneel uit te laten voeren dan is de kans het grootst (overigens ook cijfermatig bewezen!) om de beste verkoopprijs te realiseren.

Makelen is per slot van rekening een vak! Een onderhandeling begint al bij het eerste contact, de eerste rondleiding door de woning. Het is natuurlijk wel zo dat een makelaar zijn/haar meerwaarde moet kunnen aantonen.

Niet iedere makelaar heeft dezelfde werkwijze, kennis, ervaring en onderhandelingsvaardigheden. De bemiddelingsprovisie is bespreekbaar en bij ieder kantoor weer anders.

Een goedkope makelaar zal zijn diensten daarop aanpassen, dat kan niet anders.  Verkopers/kopers die daar wel eens mee te maken hebben gehad en minder goede kwaliteit hebben ervaren, hebben dus ook een veel minder goed beeld van de professionele makelaar. Ik ben enthousiast over concurrentie, dat is voor ons de enige manier om te laten zien wat onze toegevoegde waarde is. Woorden kunnen mensen niet altijd overtuigen. Daden wel ! Zien we je snel?

Benedikte Zijlstra is directeur van Meijs & Alink NVM Makelaardij en Consultancy. De website is via deze link te vinden.

 

 

 


Foto: Digitaal Dagblad