Hulpbehoevende ouderen.......

30 July 2019, 11:15 uur
Columns
mainImage

Afgelopen week, het was een tropische dag, strijk ik neer op een terras in Voorburg op het Stationsplein voor een lunch. Opvallend is hoe die middag veel oudere dames en heren voorbij lopen en waarvan sommigen plaats nemen op het terras. Ondanks de hitte gaan ze toch even naar buiten en trekken ze zich niets aan van het hitteprotocol.

Even verderop neemt een meneer plaats op het terras, besteld een drankje, en wil een sigaret opsteken. Maar het aansteken van zijn sigaret wil maar niet lukken. Ik loop naar hem toe en vraag of ik hem kan helpen. Nadat het gelukt is en hij zijn eerste trekje neemt van zijn sigaret, zegt hij tegen mij; “U moet mij beloven dat u niets tegen mijn cardioloog én tegen mijn dochter zegt”.  Waarop ik antwoord: “afgesproken meneer, mijn naam is Haas!” Ik ga weer terug naar mijn tafel en zie even later hoe behulpzaam de serveerster is, die hem helpt met het in stukjes snijden van zijn tosti. Zoals ik het kan inschatten is deze meneer dus enigszins afhankelijk van hulp van anderen, en weet ik uiteraard niet of hij thuiszorg ontvangt, of hulp krijgt van mantelzorgers.

In mijn werk heb ik te maken met name met ouderen die in grote mate hulpbehoevend zijn en waarbij de zorgvraag soms groot is. Op het moment dat ik een thuiszorg aanvraag binnen krijg, vraag ik dan ook altijd of er een zorgindicatie is. Een zorgindicatie wordt vastgesteld door het CIZ (Centrum Indicatie Zorg).

Daarin staat welke zorg men nodig heeft en de hoeveelheid aan zorg. Veelal wordt de indicatie afgegeven in ZIN (Zorg in Natura) en dan is het van belang om te weten bij welke zorgverzekeraar de cliënt is aangesloten om ook daadwerkelijk de zorg te mogen leveren. De zorgverzekeraars hebben namelijk een enorme machtspositie ingenomen en werken liever niet met on-gecontracteerde zorgaanbieders. Deze aanbieders zouden volgens de verzekeraars onnodig veel uren declareren. Naar mijn idee wordt get tijd voor de zorgverzekeraars om in te zien dat niet iedereen over één kam geschoren mag worden.

Het is dus noodzakelijk om eerst met de zorgverzekeraar contact op te nemen of de on-gecontracteerde zorgaanbieder de zorg mag leveren. In het geval dat de zorgverzekeraar geen akkoord geeft, zijn er uiteraard ook nog andere opties;

U kunt namelijk ook een indicatie aanvragen in PGB (Persoons Gebonden Budget), of eventueel de zorg deels of in zijn geheel particulier inkopen. Voor het PGB geldt dat er een ontmoedigingsbeleid is ingevoerd, je moet nl. een behoorlijke dosis geduld hebben om het te regelen en het ook allemaal te snappen want er komt nogal wat administratief werk bij kijken.

En zet je één kruisje verkeerd, en vraag je jezelf af waarom het toch allemaal zo lang duurt, dan is de kans groot dat het dossier op een andere stapel is komen te liggen vanwege dat kruisje wat niet juist was aan gevinkt. Het voordeel van een PGB is wel dat je keuzevrijheid hebt m.b.t. het vinden van een bureau die de zorg kan leveren. De cliënt kan er ook voor kiezen om het zonder tussenkomst van een bureau te regelen, maar mijn ervaring is dan wel dat er soms problemen ontstaan als de zorgverlener bijvoorbeeld ziek is en de cliënt dan zelf vervanging moet regelen. Het voordeel van het inschakelen van een bemiddelingsbureau is dat zij de zorgverleners vooraf screenen en u ervan uit kunt gaan dat de zorgverleners bevoegd en bekwaam zijn voor de handelingen die zij moeten uitvoeren.

Wat ook belangrijk is om te weten, is dat een mantelzorger, die vaak veel taken op zich neemt, betaald mag worden vanuit het PGB tegen een gereduceerd en vastgesteld tarief.

Het is altijd belangrijk om van tevoren een rekensommetje te maken. Aan de hand van het toegewezen budget en de hoeveelheid uren die de cliënt wil inkopen, kan men zien of men ook uit komt met het budget. Mocht dat niet het geval zijn dan kan de cliënt altijd besluiten om extra uren particulier in te kopen. Afhankelijk van de gestelde indicatie staat het budget geparkeerd bij de zorgverzekeraar of bij de SVB en wordt het budget niet (meer)op de rekening van de cliënt gestort. Een aantal jaren geleden gebeurde dat wel, maar dat werkte veel fraude in de hand.

En als u denkt wat een gedoe, daar heb ik allemaal geen zin in, dan is er uiteraard ook de mogelijkheid om zelf de regie te nemen en koopt u de zorg geheel particulier in. In dat geval geen bemoeienissen van een zorgverzekeraar of een SVB, maar bepaald u zelf hoeveel uur zorg er gewenst is.

Om de zorg te leveren zijn wij uiteraard afhankelijk van gemotiveerde zorgverleners die hun werk met heel veel passie en toewijding willen uitvoeren. Veel zorgverleners die in loondienst waren kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap waarbij zij zelf hun tijden en dagen kunnen bepalen. De afgelopen vijf jaar is hun aantal in de zorg met 50% gestegen. Dat betekent dat er momenteel zo’n 130 duizend zelfstandigen in de sector werken.

Daarover in mijn volgende column meer….

Margriet Plaizier is een autoriteit op het gebied van thuiszorg in Haaglanden. Exclusief voor Voorburgs Dagblad belicht ze haar ervaringen.  

www.babzorg.nl