Hoe houd je je huis netjes in deze Corona tijd?

29 October 2020, 09:02 uur
Columns
mainImage

Nu we een tweede lockdown hebben, werken we weer meer thuis en kan je in de weekenden niet het huis uit om met elkaar leuke dingen te doen. Waardoor je huis vaak weer een rommeltje wordt en hierdoor ook in je hoofd. Hierbij 5 tips om je huis en hoofd opgeruimd te houden.

Tip 1: Zorg dat je een ritme houdt en onderscheid maakt tussen werk en privé.

Doordat je thuis werkt, ben je snel geneigd om in de ochtend langer in bed te blijven liggen omdat je geen reistijd hebt. Gebruik deze extra tijd om in de ochtend een wandeling te maken of fiets het rondje voordat je aan het werk gaat dat je normaal ook naar je kantoor zou fietsen. Door te bewegen begin je met meer energie aan je werk dan door meteen uit je bed achter de computer te gaan zitten. Zorg ervoor dat je niet te lang doorwerkt en een ‘echte’ pauze neemt. Eet je lunch niet achter je computer, maar zet je computer echt even weg. Of gebruik deze om online met een vriend of vriendin die ook thuis werkt te lunchen. Ruim aan het einde van elke werkdag je werkplek weer op als je aan de eettafel werkt.

Tip 2: Doe je huishouden tussen het werken door.

Niemand kan 8 uur lang geconcentreerd achter zijn computer werken. Op kantoor maak je tussendoor even een praatje met één van je collega’s of je wandelt even naar de koffieautomaat. Thuis kan je dit niet doen.  Plan daarom om de 1,5 uur een klein huishoudelijk klusje in, zodat je even niet aan werk denkt en je hoofd leeg maakt. Ruim bijvoorbeeld de vaatwasser uit; doe een was in de machine of ruime er eentje op; verschoon een bed of doe wat boodschappen in de supermarkt. Maak elke ochtend een planning welke huishoudelijke taken je die dag wilt gaat doen en wanneer, want je moet deze natuurlijk wel om de calls heen plannen. Aan het einde van de werkdag heb je al je huishoudelijke klusjes gedaan die je normaal na je werk nog zou moeten doen.

Tip 3: Zorg ervoor dat er niet door het hele huis speelgoed slingert.

Hoewel de scholen niet dicht zijn, kan het nog steeds voorkomen dat jij aan het werken bent en je kinderen thuis ‘alleen’ aan het spelen zijn. Zonder dat jij het door hebt, trekken ze de lego uit de kast en daarna een puzzel en als ze daarop uitgekeken zijn gaan ze tekenen. Als jij dan klaar bent met werken ligt er overal speelgoed. Spreek met je kinderen af dat als ze klaar zijn met iets te spelen ze dit eerst opruimen voordat ze met het volgende gaan spelen. Wanneer je dit moeilijk vindt, bied ze dan de eerste keren aan om te helpen. Vaak weten kinderen niet goed hoe ze moeten opruimen.

Tip 4: Geen reistijd dus extra tijd om op te ruimen.

Gebruik in de middag de extra tijd die je overhoudt, nu je niet hoeft te reizen, niet aan werken maar aan het opruimen van bijvoorbeeld een kast, een lade of een deel van een kamer. Doe je dit alle dagen dat je werkt, dan is je huis aan het einde van deze lockdown weer heerlijk opgeruimd. Je kan je kinderen hier ook in betrekken door samen 1x per week een deel van hun kamer op te ruimen. Breng de spullen en het speelgoed die je niet meer gebruikt naar de kringloop, want in deze tijd zijn er steeds meer mensen die noodgedwongen van de kringloop gebruik moeten maken.

Tip 5: Ga lekker naar buiten toe dan blijft het binnen netjes.

Maak een wandeling door het bos of ga met je kinderen naar een speeltuin. Maar wat ook erg leuk is om op zoek te gaan naar een ‘Geocach’. Dat zijn caches (‘schatten’) die anderen hebben verstopt en die je met je telefoon kan vinden. Deze zitten bijvoorbeeld verstopt in een Tupperware doosje, in een oude pvc buis of een oud munitiekistje. Deze caches zijn in heel Nederland verstopt. De plek is vaak een mooie plek om naar toe te wandelen. Soms zit er in de cach ook een klein beloning. Deze kan je er dan uithalen maar je moet er wel een nieuwe in terugstoppen. De verstopplekken hebben ook een gradatie van 1 t/m 5. En geloof me die met gradatie 5 is echt heel moeilijk te vinden. Onze kinderen vinden wandelen nu nog leuker. Zelfs met slecht weer willen ze naar buiten om te zoeken. En je hoeft niet eens kinderen te hebben om dit leuk te vinden. Meer informatie kan je vinden op www.Geocaching.nl

Saskia Caminada is van beroep 'Opruimcoach'.

www.caminada-opruimcoach.nl