Voorburgs Dagblad | Het Veur Theater

Het Veur Theater

mainImage

De actie van Tessa Hoenselaar om het Veur Theater te behouden door een particuliere doneeractie op te starten verdient alle lof en steun. Ik vind het mooi als mensen op de barricaden springen en het indirect voor hun moeder doen. Tessa schrijft in haar betoog: “Gezien mijn persoonlijke betrokkenheid via mijn moeder, voor de hardwerkende eigenaren en door vele teleurgestelde reacties ben ik een doneeractie gestart. Dit in de hoop dat we Het Veur Theater minimaal nog een jaar kunnen laten bestaan! Al is het maar een euro, alle beetjes helpen”.

Voorburgs Dagblad gaat haar dan ook steunen waar we kunnen. Toch heb ik er een dubbel gevoel bij. Zowel het bestuur als het management van het Veur Theater had de afgelopen jaren veel meer aan fondsenwerving moeten doen. Theater-directeur Oscar van Schijndel heeft dit aan mij erkend en gaf aan dat het er niet van is gekomen. Uiteraard door een gebrek aan capaciteit en mankracht. Er is iets van Vrienden van het theater, maar zij zijn (hoe goed bedoelt ook) niet in staat om de vereiste 50.000 euro bij elkaar te krijgen en opereren te anoniem.

Het is daarom voor het Veur Theater een optelsom geworden. Ik weet dat wethouder Astrid van Eekelen met de affaire in haar maag zit, maar zij rest niets anders dan het beleid van de gemeenteraad uit te voeren die streven naar 1 gezamenlijke theaterorganisatie in Leidschendam-Voorburg en daar wel een (mega)bedrag van drie ton voor over hebben. Het is dus niet zo dat daar een halve ton naar het Veur Theater gaat maar het overgrote deel naar Ludens. Zo werkt dat in de praktijk. Ik zeg niet dat Ludens er geen recht op zou hebben, maar huidig wethouder Juliette Bouw heeft zich daar een paar jaar geleden op het podium in Ludens hardop ook over verbaasd. In de beeldvorming gaan Ludens en haar directie nu ook hard onderuit. Deze affaire kent daarom alleen maar verliezers.

Het verbaast me wel dat het management van het Veur Theater aangeeft de stekker er uit trekt als het geld vanuit de gemeente niet over de brug komt. Ik zou als wethouder of raadslid ook niet gevoelig zijn voor dit soort uitspraken. Er staan, hoe lullig het ook klinkt, dan wel weer anderen op. Of het pand krijgt een andere bestemming zoals bijvoorbeeld een bibliotheek. Maar de lokale gemeenschap verliest dan een uiterst aardig en knus theater, waarvoor alle respect voor het MT, medewerkers en vrijwilligers. Juist in deze fase moet het MT van het Veur Theater achter alle acties gaan staan en er nog 1 keer tijd en energie steken.

Tessa zag vanochtend om half tien dat er in korte tijd meer dan 1800 euro is binnengekomen en dat er allerlei kleine donaties zijn gestort. Ze is een heldin die moet worden gesteund. Doneer daarom via deze link Ik zal 50 euro overmaken. Wie volgt?

Bart Bakker is journalist en eindredacteur van Voorburgs Dagblad.