Voorburgs Dagblad | Gezondheid, tijd en geld

Gezondheid, tijd en geld

mainImage

Een overpeinzing...Ondernemers-goeroes hebben het altijd over doelen stellen en je daaraan houden, voldoende waardering naar je omgeving uitspreken, focussen op je sterke punten etc. Allemaal waar natuurlijk maar ook zo ontzettend cliché. Ik kan mij soms zo enorm irriteren aan deze 'boeken' waarheid/wijsheid.

Volgens mij verlies je daarmee ook een (heel groot) deel van authenticiteit. Werken conform een stramien, omdat het 'zo' hoort, dat is echt niks voor mij. Tot nu toe heb ik altijd (bijna) alles gedaan op intuïtie, (wils)kracht, energie, passie en vanuit het hart. Is dat verkeerd? Of onverstandig, onnadenkend, niet strategisch genoeg?

Ik denk de laatste tijd veel na over van alles en nog wat. Neem alle ogenschijnlijk 'belangrijke' aspecten onder de loep en bekritiseer mijzelf meer dan ooit. Is dat een van de aspecten van het ouder worden?

Gisteren had ik bijvoorbeeld een heel leuke champagne proeverij in Rijswijk, georganiseerd door de drie Rotaryclubs in Rijswijk. Bijzonder initiatief om champagne (en wijn) te verkopen voor het goede doel. Als champagneliefhebber en lid van de Rotary (in Voorburg weliswaar, maar toch) kon ik niet wegblijven. Ik raakte in een geanimeerd gesprek met Wouter. Met hem had ik het ook over het ondernemerschap in het algemeen en over ouder worden (het zal de meeste niet zijn ontgaan dat ik bijna 50 word…). Wat doet ouder worden met onze energie bijvoorbeeld?

Mijn gesprekspartner gaf heel vattend aan dat er drie belangrijke begrippen zijn waarvan er meestal maar twee toepasbaar tegelijkertijd zijn. Met andere woorden drie van deze begrippen tegelijk komt eigenlijk niet voor.

1. Gezondheid
2. Tijd
3. Geld

Als je jong bent, ben je gezond en heb je alle tijd maar over het algemeen wat minder geld. Als je rond de 40/50 jaar bent, ben je (als het goed is) gezond en heb je voldoende geld maar minder tijd. Als je ouder bent dan heb je (vaak) alle tijd en voldoende geld maar gaan we schommelen qua gezondheid.

Uiteraard begrijp ik dat deze stelling niet voor iedereen opgaat. Daarom mijn oprechte excuses voor iedereen die de moeite heeft genomen om deze overpeinzing te lezen en zich helemaal niet kunnen vinden in een van deze drie stellingen! Over het algemeen genomen en globaal gezien klopt het echter wel en is best interessant om over na te denken.

Enfin: ben ik zelf nog te kwalificeren onder de noemer 'jong' ;-)))???

Als vijftiger 'voel' ik mij in ieder geval nog jong (en energiek) genoeg!

Benedikte Zijlstra is directeur/ eigenaar van Meijs & Alink NVM Makelaardij & Consultancy en voorzitter van het MKB Leidschendam- Voorburg.