Voorburgs Dagblad | De wereld van de thuiszorg…..

De wereld van de thuiszorg…..

mainImage

Goed verzorgd worden in je eigen veilige omgeving met een klein en vast team van zorgprofessionals. Dat is een gegeven waar veel ouderen in Den Haag en Leidschendam-Voorburg zo’n enorme behoefte aan hebben. Ik ben ervan overtuigd dat er achter veel voordeuren problematische gevallen zitten. Van ouderen en ook kinderen die niet altijd weten wat de mogelijkheden zijn om thuiszorg te kunnen ontvangen. Ik hoop dan ook dat ik de lezer in mijn maandelijkse columns wegwijs kan maken in de bureaucratische wereld van de (thuis)zorg.

Recent werd ik gebeld door een zoon die mij vertelde dat zijn vader terminaal was en de huisarts had aangegeven dat er terminale nachtzorg moest worden ingezet. De grote zorgorganisatie, die overdag de momentzorgen leverde bij deze cliënt, gaf aan de nachtzorg niet te kunnen leveren en zou kijken wat er eventueel de volgende dag mogelijk was.

Velen zouden het daarbij laten en de volgende dag weer afwachten. Maar deze zoon nam het heft in eigen hand en kwam bij mij terecht. Hij gaf ook duidelijk aan dat de mantelzorgers overbelast waren geraakt en hij zo graag zou zien dat er die nacht nog zorg werd ingezet voor zijn zieke vader.

Ik ben direct aan de slag gegaan en kon de zoon een half uur later melden dat het geregeld was. Die nacht kwam er een zuster de gehele nacht bij zijn vader waken en kregen de mantelzorgers de rust die zij zo hard nodig hadden.

De vader heeft in de laatste fase van zijn leven nog een aantal nachten zorg gehad, geheel naar tevredenheid van de familie. Op de dag dat ik te horen kreeg dat meneer na zijn ziekbed was overleden stond dezelfde dag de bloemist voor de deur met drie prachtige boeketten bloemen om ons te bedanken. Ook stond er nog een dankbetuiging op de rouwkaart. Dit heeft me enorm geraakt. Ik ben blij met deze waardering. Maar ik kan u zeggen dat dit mede te danken is aan de inzet van de zorgverleners die hun werk met zoveel passie en toewijding doen. Zij zijn van onschatbare waarde (!)

Het is soms jammer om te moeten ervaren dat niet in alle gevallen de zorg zo snel geregeld is. We hebben namelijk te maken met de machtige zorgverzekeraars, waarvan er maar een enkeling is die met niet-gecontracteerde zorgaanbieders wil werken. Dat betekent dus dat men bij de juiste zorgverzekeraar aangesloten moet zijn om, in dit geval, de terminale nachtzorg door mij te laten regelen. Uiteraard zijn er nog andere opties zoals de zorg (deels) particulier inkopen of kiezen voor een PGB (Persoons Gebonden Budget) maar daarover in mijn volgende column meer…..(!)

Margriet Plaizier is sinds 2016 eigenaresse van B.a.B Zorg. Zij is door haar expertise en ervaring uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied van de thuiszorg.