Voorburgs Dagblad | Betutteling…

Betutteling…

mainImage

Net zoals de VN of andere buitenstaanders zich niet met ons Sinterklaasfeest moeten bemoeien, zou Nederland ook iets minder met het vingertje naar het buitenland moeten wijzen. Laten we zelf onze eigen betutteling vormgeven en laat andere landen dat ook doen. Als ik beelden zie van stierengevechten in Spanje of hoe ze in India baby’s van een hoge tempel afgooien om deze vervolgens op te vangen in een strakgetrokken doek, denk ik ook daar moeten ze mee stoppen. Maar tegelijkertijd realiseer ik me ook dat het onderdeel is van een lange traditie en dat het aan de inwoners van betreffende landen is om samen met elkaar de toekomst van dergelijke tradities vorm te geven. Zo zorgt de val voor geluk, welvaart en rijkdom. En de baby zou er sterk van worden.

Ik kan met dan ook erg vinden in het buitenlandbeleid van China. Heel simpel: “Wij bemoeien ons niet met jullie, jullie niet met ons.” Uitzondering op deze opvatting zijn fundamentele mensenrechten. Die zijn absoluut en zeker niet grens gebonden. De Nederlandse regering speelt hierin vaak een goede rol. Dat mag gezegd worden.

Een beetje nostalgisch ben ik wel, maar vroeger was zeker niet alles beter. Kinderen krijgen geen lijfstraffen meer op school. Deze week bleek dat een enkele juf in Zaandam dacht uitgezonderd te zijn van deze verandering. Zwarte Piet laat tegenwoordig z’n roe ook thuis. Langzaam maar zeker ontwikkelen tradities en gebruiken. Soms door wetgeving, maar vaak omdat een meerderheid van de mensen dit ook wil. De laatste jaren worden veranderingen echter door de strot geduwd van de meerderheid. Betuttelen noem ik dat.

Het aantal rokers neemt steeds meer af. Al jaren. Binnenkort moeten de sigaretten in de detailhandel afgedekt worden. Ook de accijnzen gaan met een euro per pakje van 20 sigaretten omhoog. Deze belastingmaatregel zorgt er echt niet voor dat er minder gerookt gaat worden door de mensen die nu al roken. Maar de traditie verandert wel: steeds minder jongeren beginnen met roken.

Ik weet niet hoe het met u zit? Maar ik ben de betutteling in dit land echt zat aan het worden. Nog even en we mogen helemaal niets meer. Vooropgesteld: ik rook niet. Een van de weinige slechte eigenschappen die ik niet heb, dat dan weer wel. Door veranderede wetgeving - waar veel mensen achterstaan - wordt je als niet-roker al niet meer met rook van anderen in contact gebracht. Wat is er mis mee dat mensen die voor hun ontspanning een sigaretje willen roken in de horeca dit in een hermetisch afgesloten ruimte doen? Ze schaden hooguit zichzelf. Rokers sterven eerder, maken minder gebruik van langdurige ouderenzorg en zorgen dat de toch al onder druk staande pensioenpotten goed gevuld blijven. Daarnaast doet de roker tijdens zijn leven een flinke duit aan accijnzen en btw in de schatkist.

Deze week was in het nieuws dat het in Leidschendam-Voorburg niet langer toegestaan is om een ballon de lucht in te laten. Schadelijk voor het milieu noemen we dat. Het zal best. Maar sommige dingen zijn ook gewoon leuk voor kinderen om te doen. Het zal niet lang meer duren voordat ook vuurwerk tijdens Oud en Nieuw in onze gemeente verboden gaat worden. Let maar op. Ook hier: ik steek al jaren geen vuurwerk meer af, maar het is (zeker voor kinderen) leuk om te doen en past binnen onze culturele geschiedenis. Misschien denken we er over 50 jaar wel anders over? Maar het past niet om een verbod op te leggen aan de grote groep mensen die er wel lol in hebben.

Gelukkig merk ik steeds vaker dat er een tegenbeweging op gang komt tegen deze vormen van betutteling. Nu alle klimaatmaatregelen de mensen echt gaan raken komen ze in verzet. Veel te lang hebben we de schreeuwende en drammende minderheid hun gang laten gaan. Nu zijn we op het punt gekomen dat we de agenda van deze kleine groep echt gaan voelen. Boodschappen zijn straks niet meer te betalen en je huis verwarmen wordt een luxe. De stille meerderheid roert zich! Eindelijk!

Leon de la Croix is een betrokken inwoner van het Damcentrum en nauw betrokken bij de beweging 'Dambelang'