100 jaar geleden in Indië

30 December 2024, 17:17 uur
Columns
mainImage

Bijna 100 jaar geleden, in 1925, trok een siddering door Indië, want men wist, men hoorde, men las het in de kranten dat de bekende mevrouw E.A. Akkeringa-Kromme, psychometrisch medium, op tournee zou gaan. Zij wilde lezingen geven. Zij zou seances houden. Iedereen wilde erheen, natuurlijk, want haar naam was bekend van een eerdere tournee.

Al op 7 januari was bekend dat mevrouw Akkeringa in de Theosofische Loge te Bandoeng een lezing zou houden (toegankelijk voor leden en belangstellenden) en dat ze voornemens was Semarang en Deli te bezoeken.

De Locomotief dook er meteen in, wetend hiermee vele gretige lezers te trekken. In februari gaf mevrouw twee lezingen met seance. Aan degenen die het nog niet wisten, legde de krant uit wat dat nu was, een psychometrisch medium: 'een helderziend medium, dat wanneer het in contact gebracht wordt met willekeurige voorwerpen, mededeelingen kan doen aangaande de menschen, die deze voorwerpen bezeten hebben.'

De krant bracht een bezoek aan mevrouw zelf, logerend in Hotel Tjandi. Daarvan kwam een reportage waarin zij - vermoedelijk op verzoek - niet rechtstreeks werd geciteerd. Bij alles wat ze deed en tot stand bracht, bleef mevrouw bescheiden op de achtergrond. Foto's zijn dan ook niet of nauwelijks bekend.

Iedereen had wel een voorwerp dat misschien iets kon onthullen, en menigeen verlangde naar contact met een dierbare, vragen te kunnen stellen wellicht, iets te horen hoe het nu was.

Loslaten is moeilijk.

Ik was zelf ook gegaan.

De Locomotief bleef  mevrouw Akkeringa volgen.  Daar hoorde ook een verslag van de avond bij. De krant had een reporter naar de avond  gestuurd. Er was 'buitengewoon grote belangstelling' voor de lezing en de bijbehorende seance. Mevrouw nam in de zaal  waar dat er 'verschillende Intelligenties' aanwezig waren, 'de materialisaties van afgestorvenen',  legde de krant uit. Met als toelichting:  'onder andere een oude dame, in het grijs gekleed die den indruk maakte alsof zij aan benauwdheden was heengegaan. Zij had een opgezet, enigszlns bol gezicht, naar spreekster meedeelde, en duidelijk hoorde zij den naam Anna uitspreken. Den leeftijd kon zij bepalen op 62 of 63 jaar. Een dame in de zaal herkende in de beschrijving haar moeder.'

De zaal moet ademloos geluisterd hebben. Zij zagen alleen elkaar, maar mevrouw daar, zij zag méér en wie?  Dat moest je afwachten.

Was het dan toch zo, dat er een andere wereld was, dat iemand waar je van hield gewoon bij je kon blijven?  Leverde mevrouw hier gewoon het bewijs?

Toen kwamen de 'psychometrische experimenten'. Mevrouw Akkeringa kreeg een voorwerp en vertelde wat in haar opwelde. De Locomotief: 'Veel werd onmiddellijk door den bezitter als juist toegegeven, veel bleef onbekend.' En soms, had de krant eraan toe kunnen voegen, was het ook onthullend en schokkend.

Mevrouw Akkeringa  trad weliswaar in de openbaarheid, sprak over geesten, leek toegang te hebben tot een wereld die voor anderen onzichtbaar was en toch: ze liet zich niet op haar gave voorstaan. Ze trad niet in discussie met de onvermijdelijke vragenstellers of dit wel waar kon zijn. Ze bood haar kennis en inzichten aan, ter lering, aan het publiek en aan organisaties zoals de Bataviasche Spiritistische Vereeniging.

In juli van datzelfde 1925 was ze als erelid aanwezig op de vergadering van de Nederlandsch-Indische Vereeniging tot Voortzetting van het Spiritistisch Onderzoek, die toen zestig leden ontving. Een vereniging met ambitie, als zustervereniging verbonden met Harmonia (Den Haag) waar mevrouw Akkeringa lid van was.

Harmonia bestaat overigens nog steeds, gevestigd in Den Haag. Ze houden bijeenkomsten en seances. Misschien ga ik er een keer heen. Als ik durf.

 

https://www.indischeschrijfschool.nl