Waarom de politie niet alles vertelt wat ze doet bij een vermissing

10 August 2018, 10:17 uur
112
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Veel opsporingswerk dat de politie bij vermissingen doet, blijft onzichtbaar voor de buitenwereld. Dat werk heeft maar één doel: de vermiste opsporen. Politie Eenheid geeft daarom een kijkje in de keuken door middel van dit ingezonden bericht.

Daarom vertelt de politie niets wat de kans verkleint dat we iemand veilig en wel terugvinden. De vermissing van de 14-jarige Nsimire Massembo (https://www.politie.nl/…/ve…/2018/juli/nsimire-massembo.html) houdt veel mensen bezig. Daarbij spreken mensen soms hun onvrede uit over wat de politie volgens hen niet goed doet. Sommige mensen menen zelfs dat de politie meer zou doen voor de ene vermiste dan voor de andere op basis van iemands achtergrond. Deze veronderstelling staat volkomen haaks op onze overtuiging dat we een politie voor iedereen zijn. Vaak kunnen we als politie echter bepaalde informatie over een vermissing en de acties die we ondernemen niet met het publiek delen, omdat het hierdoor moeilijker kan worden om de vermiste te vinden.



Inschatting

Ieder onderzoek begint ermee dat iemand, meestal een familielid, de vermissing bij de politie komt melden. Die melder stellen we een hele reeks vragen over de vermiste. Aan de hand van de antwoorden maakt de politie een eerste inschatting van de ernst van de vermissing. Is de vermiste vaker langer weggebleven of past dit totaal niet bij iemands normale manier van doen? Heeft iemand dringend medicijnen nodig? Is iemand met ruzie van huis weggegaan? Kan de vermiste in iemands greep zijn die slechte bedoelingen heeft? Dit zijn allemaal feiten die in de opsporing belangrijk zijn.

Kwaadwillenden niet wijzer maken
Daarnaast zijn het ook nog eens hoogstpersoonlijke zaken die we als politie niet zomaar met de buitenwereld delen. Omdat we iemands privacy willen beschermen maar zeker ook omdat de opsporing van een vermiste hierdoor in gevaar komt. Als een vermiste mogelijk in handen is gevallen van kwaadwillenden, dan wil je dat deze personen zo min mogelijk weten wat de politie weet en doet. Uiteraard deelt de politie de vermissing via politie.nl, social media, televisie en kranten, zodat iedereen met ons meekijkt en tips met ons deelt. Maar op de achtergrond doet de politie ook veel binnen het onderzoek. Daarin laten we niet het achterste van onze tong zien, ook weer omdat we eventuele kwaadwillenden niet wijzer willen maken.

Drempel
Te veel informatie delen kan ook de drempel verhogen voor iemand die zelf van huis is weggegaan, om weer terug te keren. Zeker bij jongeren kan een gevoel van schaamte overheersen waardoor ze soms eerder langer wegblijven dan zich melden. Soms wacht er ook een thuissituatie op ze waarvoor ze juist weggelopen zijn. Daarom wil de politie altijd die veilige haven zijn waar een vermiste zich kan melden.