2019 viert de Haagse Gouden Eeuw

17 February 2019, 18:18 uur
Vroeger
mainImage
Stadhouder Frederik Hendrik en prinses Amalia van Soms (Schilderij Gerrit van Honthorst)

Een jaar lang viert de Hofstad haar eigen Haagse Gouden 17de Eeuw. Hagenaars van veen tot zand zijn welkom bij tentoonstellingen, theater, films, lezingen, muziek, rondleidingen, wandelingen en nog meer. De activiteiten zijn uitgezet rond iconische sporen in Den Haag, Voorburg en stadsdeel Loosduinen. Speciaal voor kinderen en hun families keert wetenschapper Christiaan Huygens even terug en vertelt hij in het Toverlantaarnmuseum over zijn kleine maar fijne uitvinding ‘de toverlantaarn’.

Hofstad Den Haag wil het weten dat niet alleen Amsterdam bepalend was voor alle rijkdom, kunst en welvaart in de Hollandse Gouden Eeuw. Den Haag speelde een  prominente rol in de toenmalige Republiek. Het waren de Haagse Regenten die de lakens uitdeelden. Het was de zeestad waar rond het Binnenhof een on-Hollandse hofcultuur werd ingevoerd door stadhouder Frederik Hendrik en Amalia van Solms.Het was de roemruchte tijd waarin prinses-weduwe Amalia in paleis Huis ten Bosch de  Oranjezaal liet schitteren met magistrale schilderijen van o.a. Haagse meesterschilders.  Sinds 2019 woont kroonprinses Amalia in dit grondig gerenoveerde Rijksmonument.

Tijdens de Gouden Eeuw met de VOC en oorlogen bracht Den Haag legendarische vrijdenkers voort. Aandacht is er voor Hugo de Groot en zijn pleidooi voor vrije handel op de wereldzeeën en voor Spinoza die toen al opriep tot vrijheid van godsdienst en meningsuiting. Met film, lezing en stadswandeling leren de bezoekers Spinoza en zijn Haagse woonstad beter kennen. De open aard van ‘de stad zonder stadsmuren’ bleek een vruchtbare bodem voor grote denkers. Maar de daarmee gepaard gaande spanningen kostten ook meerdere staatslieden het leven. Johan van Oldenbarnevelt werd in 1619 op het Binnenhof onthoofd en de gebroeders Johan enCornelis de Witt werden in 1672 door het volk bij de Hofvijver gelyncht en vermoord. Dat respectievelijk stadhouder Maurits en stadhouder Willem III daarbij een rol speelden,blijft tot de dag van vandaag een terugkerend onderwerp voor historici.

Enkele tentoonstellingen en lezingen geven een breed beeld van deze ‘wapen’- feiten. Kunst, kennis, muziek en culinairConstantijn Huygens was secretaris van de Oranjes. Als dichter, componist en kunstkenner brengt hij de bezoekers naar zijn buitenplaats Hofwijck in Voorburg. Daar speelt vanaf 6 april de film ‘Constantijn ontdekt Rembrandt’, een verhaal uit het dagboek van Huygens waarin hij zijn bezoek beschreef aan de nog jonge schilder in zijn Leidse atelier. Daar is ook een lezing te volgen over de kosmische ontdekkingen van zijn zoon Christiaan, waarbij hij speculeerde over buitenaards leven en zelfs over het bewonen van hemellichamen.

In het Hofje van Nieuwkoop komt men meer te weten over het oude Speelhuys en de volle betekenis van de Haagse gegraven grachten. Nog niet iedereen kent de grachtenpanden aan de Dunne Bierkade, waar drie meesterschilders hebben gewoond. Jan Steen werkte er, Paulus Potter schilderde er zijn ‘Stier’ en Jan van Goyen voltooide er zijn beroemde doek ‘Gezicht op Den Haag vanuit het zuidoosten’. Hier kan men lezingen bijwonen, muziek beluisteren en  aanschuiven voor een viergangen feestmaal met bijpassende bieren, geïnspireerd op schilderijen van Jan Steen.

Klimmen in de Haagse Kerktoren kan op 13 april. Tijdens de Gouden Dag van de Haagse Geschiedenis vertelt stadsbeiaardier Gijsbert Kok over de geschiedenis van het Haagse carillon en geeft hij een korte demonstratie. Tijdens de dagen van Sail op Scheveningen geeft Gijsbert Kok een ‘Water’- carillonconcert in de Oude Kerk op Scheveningen.Hofstede dichters in Den Haag, Voorburg en Loosduinen.

In 2019 volgen alle activiteiten de aloude 17de eeuwse sporen in Den Haag en Voorburg, waarbij de Loosduinse Buitenplaats Ockenburgh een sleutelstuk levert. In oktober speelt daar het theaterstuk ‘Het feestelijk Bestaan van Jacob Westerbaen’. Een beeldverhaal over de vriendschap tussen de dichters én landgoedbezitters Constantijn Huygens, Jacob Cats en Jacob Westerbaen. Op initiatief van de Stichting Haagse Historie en Erfgoed hebben ruim twintig stichtingen, verenigingen, musea en erfgoedinstellingen zich verenigd rond dit gezamenlijke thema.