De KNLTB is een paar jaar geleden een bijzondere weg ingeslagen door een groot aantal tennisscholen van een certificaat te voorzien, waar dan vervolgens de talenten moeten gaan trainen. Volgens een aantal deskundigen vanuit de praktijk denkt de bond teveel in kaders. Alex Luneman staat als parkeigenaar van Welgelegen en van Tennisschool Jan de Rook met een paar duizend cursisten dagelijks met zijn ‘laarzen in de modder’.

,,Talenten hebben vooral behoefte aan maatwerk’’, zegt Luneman. ,,Daar valt of staat toch een hoop mee. Een certificering voor een tennisschool zegt me niet zoveel. Je moet aan allerlei criteria voldoen om dit te krijgen. Maar gaat een talentvolle speler hier echt beter door spelen? Het is juist belangrijk dat ze zich op hun gemak voelen, het trainen met school kunnen combineren en tegen spelers van hun eigen niveau spelen. Een speler hoeft hiervoor niet specifiek een tennisschool te verlaten waar hij al jaren speelt en traint om een stukje financiële compensatie te krijgen’’.

Regels

Over regels gesproken. Alex Luneman ervaart als praktijkman dat onlangs doorgevoerde regels bij competitiewedstrijden, als meteen een punt bij 40-40 en de derde set een tie-break in plaats van een volledige set, niet echt door de tennissers enthousiast worden ontvangen. ,,Ik hoor hier veel minder positieve geluiden over’’, aldus Alex Luneman. ,,Spelers zien hier echt de meerwaarde niet van in. Het lijkt er op dat er wordt veranderd om het veranderen. Dat kan voor de sport nimmer een goede zaak zijn. Lever als bond ook maatwerk bij veranderingen maar begin met luisteren naar het gros’’.

Luisteren

,,Ik zou dan ook graag willen dat de bond veel meer luistert naar mensen uit de praktijk’’, besluit Alex Luneman. ,,Zeker als er bepaalde spelregelwijzigingen gaan worden doorgevoerd.  Het tennis wordt hiermee beslist geen dienst bewezen. Juist in een periode waarin bij verenigingen, en dus ook bij de KNLTB, de ledenaantallen teruglopen, zijn de ervaringen van praktijkmensen belangrijk’’.

,, De parkeigenaren en de eigenaren van tennisscholen maar zeker bestuurders van de verenigingen en haar vrijwilligers spreken dagelijks veel tennissers. Hecht waarde aan hun mening en doe er dan ook daadwerkelijk iets mee’’. Veelal zijn van hoger af issues al besloten voordat het ter discussie wordt gesteld. Dit is een geluid wat echt vaak te horen valt, het bekende vechten tegen een bierkaai.

Door Bart Bakker