Haagse honden eindelijk belastingvrij

12 December 2023, 11:30 uur
Politiek
mainImage

De Partij voor de Dieren in Den Haag strijdt al jaren voor de afschaffing van de hondenbelasting. De partij vindt de belasting oneerlijk en onwenselijk. Nu de partij deelneemt aan de coalitie, komt het college met een voorstel om deze af te schaffen, zegt fractievoorzitter Robin Smit. "Het is niet ethisch om belasting te heffen op levende wezens. Je gaat mensen ook niet belasten op basis van hun kinderen."

Daarnaast noemt de partij het een willekeurige keuze om alleen hondenbezitters te belasten en niet - bijvoorbeeld - katten of kanaries. Bovendien gaat tien procent van de opbrengst naar het controleren en innen van de belasting zelf. Meerdere andere partijen hebben zich in verkiezingstijd ook negatief uitgelaten over de belasting, maar tot afschaffing is het nog niet eerder gekomen. Smit: "We zijn erg blij dat wij het eindelijk hebben kunnen regelen."

Een veelgehoord argument vóór hondenbelasting is dat hondeneigenaren gebruik maken van de voorzieningen van de gemeente. Denk hierbij aan de wandelpaden en losloopgebieden voor honden. "De opgehaalde belasting gaat alleen sinds jaar en dag al naar de algemene pot van de gemeente", zegt Smit. "De Haagse hondenbelasting is de allerhoogste in Nederland. Tegelijkertijd liggen de hondenlosloopgebieden in de stad er treurig bij, en dan druk ik me nog zacht uit." 

Zo’n zestig procent van alle Nederlandse gemeenten heeft de hondenbelasting al afgeschaft. De gemeenteraad stemt donderdag 21 december over het afschaffen van de hondenbelasting in Den Haag.