Horeca-ondernemer René Bogaart wordt de de nieuwe mede-eigenaar van de eerste vestiging van het mondiale O'Learys concern, dat in principe op 18 maart zijn deuren opent in de Mall of the Netherlands in Leidschendam. In een exclusief interview voor Dagblad070 en Voorburgs Dagblad belicht de 52-jarige Voorburger zijn nieuwe uitdaging die als ‘exceptioneel’ mag worden bestempeld.
Je begon met feestcafé ‘t Biggetje’ in het Damcentrum een horecazaak van 200 vierkante meter. Dit complete leisuredorp omhelst 3300 vierkante meter. Is jouw horecaloopbaan niet een beetje uit de hand gelopen?
“Ik ga m’n levensverhaal vast nog een keer opschrijven. Een dorp mag je dit zeker noemen. Het centrum in de Mall krijgt drie verdiepingen vermaak voor jong en oud. Iedereen kan bij ons terecht. Het concept is inderdaad ongelooflijk. Op honderd schermen kan men naar sportwedstrijden kijken, het restaurant omvat 500 zitplaatsen, acht bowlingbanen, vijf karaoke-kamers met 40.000 liedjes, pooltafels, dartbanen, zalen waar veel Arcade-spelletjes worden gedaan, een grote videowall en een zaal waar artiesten live optreden. Kortom, qua omvang uniek in de wereld”.
Maar je zou op je vijftigste stoppen en nog meer tijd aan je familie gaan besteden. Wat is er onderweg gebeurd…?
“Je lijkt mijn vrouw wel. Zij heeft deze opmerking ook gemaakt. Maar iedereen die mij kent, weet dat niet alleen mijn familie maar ook dat ik mijn werk als een grote hobby beschouw. Zo werd Big Horeca een bedrijf voor diverse zaken in Leidschendam, Zoetermeer, Delft, Den Haag en Leiden. Inmiddels werken vijf van mijn kinderen fulltime in Big Horeca. Hoe mooi is dat dan niet? Ik ben ook graag voor mijn familie een lieve echtgenoot, vader, inspirator en motivator”.
Even terug naar bladzijde 1 van dit nieuwe hoofdstuk. Hoe komt de Zweedse familie OLearys voor zijn eerste Nederlandse vestiging van de in totaal 120 over de hele wereld uit bij René Bogaart?
“Ze zochten een ervaren lokal hero voor hun vestiging in de Mall. Na een eerste gesprek van pakweg drie jaar geleden was er nog geen match. Op aandringen van projectleider Teun Koek en directeur Bart van Twillert van Unibal Westfield ben ik een half jaar geleden nog een keer met hun vernieuwde directie om de tafel gegaan.
"Dit resulteerde in een werkbezoek aan Zweden waar ik in amper 24 uur zes vestigingen bekeek. Ik werd steeds enthousiaster. Hun concept heeft zijn waarde in Zweden en tal van andere landen bewezen. Iedereen, werkelijk iedereen, kan er terecht voor vermaak, ontspanning en lekker eten. Het is geweldig dat dit in Leidschendam gaat ontstaan. Hier mogen we met z’n super blij mee zijn. Het is uniek, maar dat geldt voor de hele Mall. Iedereen mag trots zijn dat dit in Leidschendam- Voorburg er gaat komen”.
Wat is de constructie geworden?
“Ik ben mede-eigenaar van de vestiging in de Mall. Het wordt de grootste vestiging van het Olearys-concern. Hier zit een bepaalde opbouw in als het gaat om het aandelenpakket. Er schept veel vertrouwen uit in deze constructie waar ik trots op ben.Ik verwacht dat er zo’n 150 medewerkers komen te werken, waarvan zo’n 30 fulltime. Daarbij gaat mijn horecabedrijf Big Horeca de exploitatie voor zijn rekening nemen”.
De opening van de gehele Mall of the Netherlands is op 18 maart. Ga je dat redden met zo’n groot leisuredorp?
“Ik heb momenteel drie zooms gemiddeld met Zweden per dag. Maar het is inderdaad een gigantische, bijna militaire, operatie om alles op tijd gereed te krijgen. Maar laten we niet vergeten dat de daadwerkelijke sleutel om alles te openen bij het kabinet ligt.
"Dan doel ik uiteraard op de Corona-maatregelen, waarin we moeten afwachten of de horeca en of dit soort gelegenheden dan open mogen. Dat is nu eenmaal iets wat we niet zelf in de hand hebben. We kunnen er alleen maar voor zorgen dat we er klaar voor zijn”.
Het woord Corona is gevallen. Het grote schrikbeeld voor veel (horeca)ondernemers. Ook in jouw restaurants is er sprake van een enorme omzetderving?
“Natuurlijk, het afhalen en bezorgen kan dit niet compenseren. De impact van Corona is niet uit te leggen. Ik blijf er als ondernemer op anticiperen. Dat is de enige manier. Vooral niet depressief worden, doorgaan en probeer positief te blijven. Hoe zwaar het ook allemaal is”.
Je werd onlangs landelijk nieuws door je vastgoed in het Stadshart in Zoetermeer te verkopen om zo’n driehonderd personeelsleden te kunnen blijven betalen. Het klonk enigszins onwezenlijk.
“Ik loop er niet mee te koop, maar ik wil op deze wijze mijn steentje aan m’n horecabedrijf bijdragen. Mensen vind ik belangrijker dan stenen. Met elkaar moeten we door deze periode heen. Zo voelt het. Binnen de familie heb ik het ook uitgelegd. Ook nu moeten we er met z’n allen staan. Nu maar hopen dat Corona gauw onder de knie is en dan weer terug naar een normaler (zakelijk) leven kunnen”.
De avondklok is bijzonder fenomeen. Ook voor de familie Bogaart….?
“Mijn kinderen hebben er best moeite mee. Ze hebben een druk (sociaal) leven. Ik ben dan streng en zie er op toe dat ze na negenen echt niet meer buiten zijn. Toch hadden ze me tuk. Zoals je weet heeft mijn vrouw met 20 honden een intensieve hobby. Opeens werden al die honden in een soort van karavaan uitgelaten. Mooi toch? Ook in deze tijd moet er ruimte blijven voor een glimlach”.
Tot slot, je streeft naar tienduizenden bezoekers per week in de Mall. Het is nu al ‘gezellig’ druk in en rond de Sijtwende-tunnel waar zelfs in Corona-tijd de ene na de andere file ontstaat.
“Daar heb je een punt. Hier ligt voor de overheden een grote uitdaging. Ik ben daar geen expert in, maar voor mij staat het vast dat na de opening, (hopelijk in maart) al die mensen gaan komen. Daarbij keren ze ook terug, want niet alleen OLearys is uniek, maar dat geldt voor de gehele Mall. Ik vind het mooi om daar deel van uit te maken”.
Door: Bart Bakker