Het is al lang bekend dat plastic afval een groot en lastig probleem is. Ieder jaar belanden enorme hoeveelheden plastic op straat, in het water en in de natuur. Van 15 tot en met 30 oktober doet het WaterLab van TU Delft onderzoek naar de hoeveelheden macro-en microplastics in de wateren in Delfland. U kunt meehelpen bij het in beeld brengen van de hotspots.
Om een beter beeld te krijgen hoeveel plastics er in de wateren van Delfland zijn, voert het WaterLab samen met het hoogheemraadschap van Delfland de campagne ‘Spot de Hotspot’. Ziet u in het Delflandse gebied plastic in het water? Geef dit dan door via de website van het WaterLab. Op de website van de waterschappen kunt u via postcode of via een plattegrond opzoeken welke wateren in het gebied van Delfland liggen.
Onzichtbaar plastic
We horen er steeds vaker over in het nieuws: microplastics. Het zijn kleine stukjes plastics die in allerlei producten zitten. Maar ook plasticafval dat langzaam afbreekt in steeds kleinere stukjes noemen we microplastics. Ze kunnen zo klein zijn dat ze met het blote oog niet te zien zijn. Deze kleine deeltjes plastics komen onder meer voor in drinkwater en oppervlaktewater. Wat dit betekent voor de gezondheid van mens en dier is nog niet bekend. Wel weten we dat microplastics een milieuvreemde stof is en een bedreiging kan zijn voor de gezondheid.
Met de resultaten die het WaterLab ophaalt komt er meer inzicht in hoeveel macro- en microplastics in het Delflandse watersysteem voorkomen. Meer informatie staat op de website van het WaterLab.