Aan de vooravond van het debat op de Francois Vatel school, genaamd 'VMBO de nieuwe miljonairs?' geven de ondernemers Martin Hennink, directeur van Sima Installatietechniek, en horeca-ondernemer vandaag in De Telegraaf hun mening over het VMBO-onderwijs.
Zij vinden vooral dat de opleidingen niet altijd aansluiten bij de behoefte van de werkgever, de mentaliteit van jonge werknemers nogal te wensen overlaat en dat imago van VMBO inderdaad beter kan.
"De opleidingen zijn te theoretisch en docenten raken ook steeds verder van de praktijk. Daar komt bij dat jongeren het niet interessant vinden. Ze kiezen liever voor bitcoins, om zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te zijn. Met je handen werken wordt als minderwaardig gezien”, constateert Hennink in De Telegraaf. "Daardoor is het bedrijf gedwongen ook oudere medewerkers in te zetten voor werk dat door jongeren moet worden gedaan. Als ze wél voor techniek kiezen ontbreekt het volgens de directeur vaak aan discipline. Dat wordt leerlingen ook vanuit de opleiding niet bijgebracht. Bij het maken van de planning moeten we vragen of ze misschien tijd hebben om te komen werken. Je bent gastheer in je eigen bedrijf”.
John Prins vindt in De Telegraaf dat de scholen en opleidingen veel meer een hype moeten worden. "In Amsterdam zitten horecazaken waar honderden mensen in de rij staan voor een broodje en een patatje. Door jonge marketingmeisjes en -jongens in te zetten wordt het super hip gemaakt. Hier komt de jeugd op af”. Ook ziet Prins dat jongeren nóg meer geld moet worden geboden. ,,Ze komen alleen als ze veel kunnen verdienen, vaak ontbreekt de passie voor het vak”.
Het belooft morgen in de Francois Vatel een meer dan interessant debat te worden. "Ondernemers geven te makkelijk besturen en scholen de schuld dat ze geen mensen krijgen", laat schooldirecteur Marco van Wijngaarden vanochtend weten. "Dat klopt gewoon niet. Daar komt bij dat in Amsterdam het bedrijfsleven een miljoen beschikbaar heeft gesteld voor marketing. Maar hierover gaan we morgen tijdens het debat graag de discussie aan. Dat is het mooie van een debat dat verschillende meningen weergeeft. Het doel is dan om vervolgens de krachten samen te bundelen in het belang van het VMBO-onderwijs".
Van Wijngaarden geeft in De Telegraaf overigens aan dat er een betere balans moet komen tussen theoretisch en praktisch. Mede daarom starten we een nieuwe opleiding”, zegt directeur Marco van Wijnaarden, hiermee doelend op de MVI-opleiding. Volgens hem moet ook de houding van ouders veranderen. ,,Ze schamen zich als hun kind naar het VMBO gaat. Volkomen onterecht. Want een loodgieter verdient straks meer dan een burgemeester”.
"Mooi dat deze schooldirecteur het VMBO en zijn school door dit debat in de schijnwerpers zet", reageert Robin van der Zwan, bestuurslid van het MKB Leidschendam- Voorburg, die morgen eveneens panellid is tijdens het debat. "Dit heeft altijd een goeie uitwerking. Ondernemers krijgen zodoende ook vanuit de onderwijssector te horen wat er speelt. Hier hebben alle partijen baat bij. Uiteraard heb ik ook mijn mening, maar die houd ik nog even voor me".
Michel Zaadhof, directeur van NU Projectontwikkeling dat actief is op De Binckhorst, is eveneens panellid en zal ingaan waar de behoefte met trekking tot opleidingen in de techniek en de bouw liggen. "Ik kijk er naar uit", aldus Michel Zaadhof. "Dit debat is een goed moment om ieder zijn mening aan te horen en in te spelen op de actualiteit".
Het debat op de Francois Vatel is met ruim 90 gasten uitverkocht. Economie-wethouder Astrid van Eekelen fungeert van gespreksleider Bart Bakker en schooldirecteur Marco van Wijngaarden als sidekick.