Lokale woningmarkt Leidschendam-Voorburg tweede kwartaal 2024

13 August 2024, 14:39 uur
Lokaal
mainImage
Pixabay

De lokale woningmarkt van Leidschendam-Voorburg laat zien dat er in het tweede kwartaal van 2024 fors wordt overboden. Veel meer dan in de rest van Nederland.   

In Leidschendam-Voorburg wordt gemiddeld fors meer overboden dan in de rest van Nederland. Waar in Nederland gemiddeld 4,1 procent boven de vraagprijs wordt geboden, bieden kopers in Leidschendam-Voorburg gemiddeld 5,3 procent boven de vraagprijs. Vorig kwartaal was dit nog procent, dus dit neemt snel toe. Bij 78,1 procent van de verkochte huizen in Leidschendam-Voorburg werd overboden, terwijl er bij 18, juist werd onderboden. Overbieden neemt in rap tempo toe, want in het eerste kwartaal werd nog bij 63,3 procent van de verkochte huizen overboden.

 

Dat overbieden fors toeneemt, heeft o.a. te maken met de vraagprijsstrategie van de gemiddelde makelaar in Leidschendam-Voorburg. Er worden namelijk relatief meer woningen ‘laag in de markt’ gezet in Leidschendam-Voorburg. Dit is een strategie om een woning te koop te zetten tegen een relatief lage vraagprijs t.o.v. de woningwaarde, om de interesse van meer kopers te trekken. Vaak zorgt dit voor drukke bezichtigingsmomenten, veel onderlinge concurrentie en uiteindelijk dus fors overbieden. Zo staat inmiddels 41,9% van het woningaanbod in Leidschendam-Voorburg laag in de markt, terwijl dit vorig kwartaal nog voor 37,9% van de woningen het geval was.

 

De gemiddelde verkoopprijs lag in Leidschendam-Voorburg op €414.140.

 

Over het Huispedia vraagprijsinzicht

Met het Huispedia vraagprijsinzicht zien woningzoekers meteen hoe een woning in de markt ligt. We vergelijken hiervoor de daadwerkelijke vraagprijs met de realistische vraagprijs. Bij het Huispedia vraagprijsinzicht krijgt iedere woning één van de volgende labels:

Redelijke vraagprijs – De vraagprijs past bij de realistische vraagprijs.
Hoog in de markt – De vraagprijs ligt boven de realistische vraagprijs en is dus relatief hoog.
Laag in de markt – De vraagprijs ligt onder de realistische vraagprijs en is dus relatief laag.
 

De realistische vraagprijs wordt berekend middels een complexe analyse waarbij o.a. wordt gekeken naar de vraagprijzen van vergelijkbare woningen en de waarde van de woning.

 

Over dit onderzoek

Voor dit onderzoek is data uit openbare bronnen als het Kadaster samengevoegd met gesloten data die direct van bij Huispedia aangesloten makelaars komt. Uitschieters die de representativiteit in twijfel trekken zijn niet meegenomen. Resultaten zijn voor een deel afhankelijk van het type woningen dat wordt verkocht gedurende een specifieke periode.

 

Over Huispedia

Huispedia is in 2018 opgericht door Ramon Noordeloos en Maxim Bours. Met 2,5 miljoen unieke bezoekers per maand is Huispedia het grootste 100% onafhankelijke woningplatform van Nederland. Huispedia strijdt voor een eerlijke woningmarkt.

 

Het platform biedt bezoekers alle unieke inzichten van élk huis in Nederland. Zo zien bezoekers direct of de vraagprijs wel redelijk is, hoe vaak de prijs stiekem is aangepast en wat een realistisch bod zou zijn op élke woning in Nederland. Daarnaast kunnen woningeigenaren zelfstandig hun woning te koop zetten, aangeven dat hun woning binnenkort te koop komt of laten weten dat ze openstaan voor een bod.

 

Online woningplatform Huispedia houdt onder andere de verkoopprijzen en vraagprijzen bij, maar berekent ook de realistische woningwaarde.