Het terrein van het voormalige Schakenbosch aan de Veursestraatweg in Leidschendam wordt herontwikkeld tot een woonomgeving onder de naam ‘Landgoed Voorlei’. Het nieuwbouwproject, dat 325 woningen omvat, loopt inmiddels zes jaar. Het bij omwonenden en in de politiek van Leidschendam- Voorburg veel besproken project is op initiatief van Meyer Bergman Erfgoed Ontwikkeling in samenwerking met Konder Wessels Projecten.
In een exclusief interview met Voorburgs Dagblad & Dagblad070 belicht Maya Meijer-Bergmans, mede-eigenaar van de Meyer Bergman Erfgoed Groep, de achtergronden, de stand van zaken en de toekomst van het project op Schakenbosch.
Achtergronden
Met haar achtergrond als kunsthistorica is Maya overigens de bezielende kracht achter het ‘Creative Office’ binnen de Meyer Bergman Erfgoed Groep. Haar missie is om met het team de meest innovatieve, creatieve en vooral duurzame invulling voor ‘Erfgoed’ te creëren met daarbij altijd een maatschappelijk relevante insteek. Er is in de loop der jaren dan ook een indrukwekkend bedrijf ontstaan met projecten als Paleis Soestdijk in Baarn en de Westgasfabriek in Amsterdam. Het project op Schakenbosch krijgt in de combinatie van landgoed en woongebied een plek op de referentielijst van de Meyer Bergman Erfgoed Groep.
Lokale politiek
Eerst even over de lokale politiek. Het nieuwbouwproject heeft in Leidschendam- Voorburg de politieke verhoudingen op scherp gezet. Het stemgedrag van (ex) VVD-raadslid Arnold Brans zorgde ervoor dat de huidige plannen van het ambitieuze project moesten worden aangepast. Een vergeefse en emotionele oproep van wethouder Jan Willem Rouwendal (Christen Unie/SGP) kon dit niet voorkomen. Volgens Rouwendal werd het imago van de gemeente bij projectontwikkelaars en bouwers zwaar beschadigd. Het project vormde mede de aanleiding dat Brans overstapte van de coalitiepartij VVD naar de grootste oppositiepartij Gemeentebelangen.
Hoe heeft u als ontwikkelaar deze politieke commotie ervaren?
“We hebben het hele proces met interesse gevolgd. Dit deden we op gepaste afstand. We hebben in de loop der jaren meer situaties meegemaakt dat er discussies binnen de lokale politiek plaatsvonden. Maar we zijn in Leidschendam- Voorburg nu op de goede weg. Komende weken zal in de Raad een besluit over het bestemmingsplan worden genomen waarna we hopelijk door kunnen met de volgende stappen in het gehele proces”.
Over het ontwerpbestemmingsplan zijn in totaal maar liefst 15 zienswijzen ingediend. Zowel naar aanleiding van deze zienswijzen, als naar aanleiding van de uitvoering van een amendement, is het bestemmingsplan op enkele onderdelen aangepast. Wat is uw gevoel hierbij?
“We hebben zoveel mogelijk suggesties overgenomen waar mogelijk. We hechten veel waarde aan wensen van omwonenden en vanuit de politiek en we doen ons uiterste best om hier goed op te anticiperen. Op een gegeven moment moet je uiteraard wel gaan afkaderen; niet alles kan. Er is uiteindelijk een ontwerp ontstaan voor 325 woningen op 30 hectare grond in een omgeving met veel groen. Om u een beeld te geven, het gebeurt ook dat op zo’n oppervlakte 1200 woningen worden gebouwd”.
Het ontwerp van het terrein is bijzonder. Hoe is dat ontstaan?
“Dat klopt. Voorlei is uniek in diverse facetten. Er hebben maar liefst zeven architecten aan dit nieuwbouwproject gewerkt. Ik kan u verzekeren, dit waren architecten die door eerdere projecten en hun ervaring hoog staan aangeschreven. Het zijn architecten die expertise hebben als je het hebt over een landgoed. Met gevoel voor de plek en de duurzaamheid voor de lange termijn is er veel kwaliteit in het ontwerp gelegd”.
Een bomenexperts heeft zelfs alle bomen individueel in kaart gebracht. Doen jullie dat voor elk project?
“Zeker niet, haha. Maar groen en natuur is een belangrijk onderdeel van dit project. We willen graag zoveel mogelijk van de mooie bomen behouden. Landgoed Voorlei wordt dan ook in zijn combinatie een eigentijds, gastvrij landgoed waar de kwaliteiten van het groen ten volle tot hun recht komen. Het buitenterrein wordt eigendom van de gemeente, publiek terrein dus. Bewoners en bezoekers genieten er straks samen van de oude bomen en aan de waterpartijen. Midden in de drukke Randstad is wonen en je hondje uitlaten in zo’n groene oase als dit echt bijzonder”.
In het bestemmingsplan beschrijft het College van Leidschendam- Voorburg dat er maximaal 325 woningen komen en dat er uitsluitend wordt gebouwd op locaties waar al reeds bebouwing heeft gestaan (vroeger stonden er veel meer gebouwen op het terrein dan nu). Er is een veelheid aan woningtypes voorzien. Hoe ziet die mix er in de praktijk uit?
“Er is bewust gekozen voor varieteit. Er komen eigentijdse verschillende woningen voor gezinnen en alleenstaanden, jongere starters en senioren. Voor de zogenaamde grote en kleinere portemonnees. Er komt ook een verzorgingstehuis en een eerstelijns zorgcentrum. Ongeveer acht procent van de totale grondoppervlakte van het landgoed zal uiteindelijk bebouwd zijn. Ruim tweederde blijft behouden voor als (semi)openbaar gebied. Ik vind al die veelzijdigheid een uniek karakter hebben”.
Toch zijn sommige omwonenden, getuige hun kritische houding, minder blij met de ontwikkelingen.
“Er zijn mensen die het oneens zijn met onze plannen. Toch horen we ook veel positieve geluiden en reacties. Dit baseer ik onder andere op onze inloopspreekuur dat we recentelijk voor dit project hebben ingesteld. Vanaf 5 januari is er een wekelijks inloopspreekuur op de dinsdagochtend van tien tot twaalf uur. We krijgen hier enthousiaste reacties. Er zijn veel mensen die graag een woning willen. Ik ben ervan overtuigd dat we met elkaar iets moois gaan creëren. Het positivisme moeten we daarbij vasthouden”.
U hecht veel waarde aan een goede communicatie met alle betrokkenen, politici en omwonenden. Waarom vindt u dat zo belangrijk?
“Inderdaad. In het najaar 2020 hebben we een aantal gesprekken gehad met betrokkenen en omwonenden. Daaruit bleek dat de communicatie niet altijd optimaal is geweest. Dat hebben we ons aangetrokken, ik vind dat je altijd in gesprek moet blijven. Om het project voor iedereen inzichtelijk te maken hoe het landgoed en de omgeving ontwikkeld gaan worden, is onze website onlangs vernieuwd.
Tevens kan men zich inschrijven voor de periodieke nieuwsbrief en is er dus het inloopspreekuur. We wilden rond deze tijd ook wandelingen organiseren over het gebied, maar dat is helaas door Corona voorlopig uitgesteld.
Tot slot…..
“Mijn echtgenoot Ton, tevens mede bestuurder van ons bedrijf, vertelt op een video op de website dat hij bepaalde dromen heeft met dit project. Ik weet zeker dat deze dromen gaan uitkomen. Bekijk daarom maar eens de video op onze website genaamd www.voorlei.nl. Er gaat hier een bijzondere gemeenschap ontstaan met woningen waarin mensen zich écht thuis voelen. Dit gaat veel voldoening geven. Niet alleen bij ons als ontwikkelaars die erop voorstaan om iets moois en waardevols neer te zetten, maar vooral ook bij de bewoners, omwonenden, politici en vooral de liefhebbers van een groenrijke omgeving”.
Door: Bart Bakker