'Gratis grijperhubs en afvalknijpers'

26 May 2022, 09:24 uur
Lokaal
mainImage
Archieffoto van het gebruik van de gratis afvalknijpers.

De CDA-fractie heeft schriftelijke vragen gesteld over grijperhubs en afvalknijpers.

Op 19 april 2022 berichtte Voorburgs Dagblad over een initiatief van buurgemeente Den Haag waarin staat dat gemeente Den Haag mensen die hun buurt willen schoonhouden ondersteunt door gratis afvalknijpers te verstrekken. In Utrecht is een vergelijkbaar initiatief: op een aantal plekken in de stad hangen afvalgrijpers “voor het grijpen”, waardoor men ter plekke gemakkelijk zwerfafval kan opruimen.
Met het zomerseizoen in zicht zullen inwoners met het lekkere weer meer buiten recreëren en ontspannen, wat extra zwerfafval en dus ook stank- en ongedierteoverlast met zich meebrengt.

1. Bekendheid met artikel uit het Voorburgs Dagblad?

Antwoord: Het college is bekend met dit artikel.

2. Bekendheid met website van de gemeente Den Haag?

Antwoord: De website www.denhaag.nl/nl/afval/zorgen-voor-een-schone-buurt.htm is bekend.

3. Bekendheid met het Utrechtse initiatief?

Antwoord: Dit initiatief was niet bekend.

4. Grijperhubs of minibiebs voor afvalgrijpers in onze gemeente?

Antwoord: De gemeente verstrekt afvalgrijpers, draagringen en afvalzakken aan inwoners die aangeven dit te willen gebruiken voor het opruimen van zwerfafval. Nadat er contact geweest is met de beheerder Schone leefomgeving worden de materialen gratis beschikbaar gesteld en kunnen deze afgehaald worden in het gemeentelijke magazijn. Vanwege de kosten van de beschikbaar gestelde materialen worden deze persoonlijk uitgereikt en niet via hubs of biebs beschikbaar gesteld.

5. Overzicht gemeentelijke en burgerinitiatieven

Alle gemeentelijke activiteiten zijn in beeld, denk daarbij aan straatreiniging, verwijderen van zwerfafval, het narijden van ondergrondse containers voor het verwijderen van illegale bijplaatsingen, het acteren op meldingen van zwerfafval in de openbare ruimte enz. Burgerinitiatieven als het adopteren van ondergrondse containers en de adoptie van prullenbakken zijn eveneens in beeld. Met deze inwoners heeft de gemeente afspraken gemaakt over de adoptie. De gemeente heeft een eigen zwerfafvalploeg die binnen de kernen
actief is. Burgerinitiatieven in deze categorie worden om deze reden niet geregistreerd. Daarnaast leert de ervaring dat de gemeente aan het opruimen van zwerfafval door inwoners geen eisen kan stellen ten aanzien van frequentie, werkgebied en beeldkwaliteit.