Op zaterdag 25 mei activisten van Extinction Rebellion kleren weggegeven aan klanten van de H&M, Zara, Pull and Bear, Nike, The Sting en New Yorker in the Mall of the Netherlands. Ze houden de winkelketens verantwoordelijk voor het schaden van het klimaat en mensenrechten, en willen met deze actie daar bekendheid aan geven.
De organisatie meldt er het volgende over.
Het is niet de eerste keer dat Extinction Rebellion (XR) deze actie in Leidschendam uitvoert. Maar deze keer was hun actie deel van een nationaal actieweekend: in meer dan 80 winkels, in 27 steden [1] in Nederland liepen de activisten, onherkenbaar, elk met een paar kledingstukken bij zich, de winkels in, om tweedehandskleding in de rekken te hangen. Ook München, Duitsland, deed mee, vooruitlopend op een mogelijke Europese campagne.
Aan de opgehangen kleding hangen felgekleurde labels, waarop “Neem mee!” en “Gratis!” staat. Daarnaast staat er informatie op over hoe de fastfashionindustrie bijdraagt aan de opwarming van de aarde, terwijl werknemers als vuil behandeld worden.
De vraag die Guerrilla Fashion stelt, is: "Zou het niet mooi zijn als kledingwinkels een plek waren waar tweedehandskleding een nieuw leven kan vinden?
Westfield Mall of the Netherlands schept graag op over het gevoerde duurzaamheidbeleid, maar wat zijn ledverlichting, groene energie en twaalf vogelhuisjes waard, als het complex maar liefst 95 fastfashionzaken huisvest. De mode-industrie is verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van de hele Europese Unie. De uitstoot van broeikasgassen draagt in grote mate bij aan de opwarming van de aarde. Daarbovenop is de retailsector één van de slechtst betalende werkgevers van Nederland, waardoor XR Den Haag deze winkels en het hele winkelcentrum (in de huidige vorm)niet in deze tijd, en niet in dit land vindt passen. De boodschap is dus: verander, of verdwijn.