Leidschendam-Voorburg overtuigt Nederlandse gemeenten met idee VVD

2 July 2018, 15:59 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De Nederlandse gemeenten blijven vechten om meer geld te krijgen van de Rijksoverheid voor bijstand en jeugdhulp. Het plan om de tekorten op het sociaal domein zelf te betalen, werd door de Ledenvergadering van de gemeenten afgewezen. Dit was op initiatief van de gemeente Leidschendam-Voorburg, die naar een idee van VVD-raadslid Philip van Veller een motie indiende. Na een toelichting van wethouder Nadine Stemerdink werd de motie met 77% van de stemmen aangenomen.

Leidschendam-Voorburg geeft jaarlijks miljoenen meer uit op het gebied van werk, zorg en jeugdhulp dan de gemeente daarvoor krijgt. Begin deze raadsperiode sprak de gemeenteraad op initiatief van de VVD af dat zowel binnen de gemeente zelf als richting de Rijksoverheid alles zou worden gedaan om het gat te dichten.

De afspraak van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) met het Rijk dat de tekorten voor rekening van de gemeenten zelf moesten komen, schoot de VVD dan ook in het verkeerde keelgat. Philip van Veller: “De VNG heeft op dit punt geen toezeggingen gekregen van de minister van Binnenlandse Zaken en de staatssecretaris van Sociale Zaken. Dus blijven wij als gemeente te weinig geld krijgen. We moeten het zelf maar oplossen. Die afspraak moest echt van tafel”.

Van Veller diende in de gemeenteraad een motie in die de wethouders op pad stuurde naar de Ledenvergadering van de VNG. Daar moest Leidschendam-Voorburg bepleiten om die afspraak niet te steunen. Nadine Stemerdink heeft op de ledenvergadering in Maastricht de opstelling van onze gemeente met verve verdedigd. Uiteindelijk werd 77% van de stemmen uitgebracht vóór het idee van Leidschendam-Voorburg en tegen de afspraak van de VNG met het Rijk.

Van Veller: “Er waren nog veel meer afspraken gemaakt tussen de VNG en de ministers, en de meeste van die plannen steunden we wel. De moeilijkheid was dat al die plannen in een programma stonden waar je volgens het VNG-bestuur als gemeente alleen maar ja of nee tegen kon zeggen. Mijn idee was om het VNG-bestuur per motie op te dragen die ene afspraak rond het geld niet aan de leden voor te leggen, en de rest van het programma wel. Die truc werkte, en nu hebben we dus wel het programma maar zonder dat we akkoord gaan met het zelf betalen van onze tekorten. Daarvoor moet de VNG nu terug naar de onderhandelingstafel namens de gemeenten”.

Het komt niet vaak voor dat het bestuur van de VNG op de vingers wordt getikt, en al helemaal niet op initiatief van een middelgrote gemeente. Van Veller: “Vaak maken de steden de dienst uit, maar dit zat kennelijk voldoende gemeenten dwars. Ik ben er trots op dat wij als Leidschendam-Voorburg voorop liepen. Voor ons is dit erg belangrijk. Om mensen te kunnen steunen als ze het even zelf niet redden, hebben we wel voldoende geld nodig.