Welke kosten komen in aanmerking voor schadevergoeding bij ongeval?

18 December 2024, 19:46 uur
Landelijk
mainImage
Unsplash

Als u betrokken raakt bij een ongeval dan kunt u daar schade aan overhouden. Hopelijk valt het allemaal mee en blijft het bij een kapotte jeans, wat kneuzingen en blauwe plekken. Maar de gevolgen kunnen ook ernstiger zijn. Misschien moet u lang revalideren, misschien is uw leven na het ongeval zelfs niet meer hoe het daarvoor was. Of u nu geringe schade heeft of dat het gaat om hoge kosten en ernstige gevolgen, in de meeste situaties heeft u recht op schadevergoeding als het ongeval u niet kan worden aangerekend.

Welke kosten komen in aanmerking?
Bij het berekenen van de hoogte van een schadevergoeding na een ongeval worden alle kosten meegenomen die direct of indirect het gevolg zijn van dat ongeval. U kunt daarbij denken aan medische kosten die uw zorgverzekeraar niet vergoedt. Hieronder valt ook het verplichte eigen risico. Maar ook kosten voor revalidatie, bijvoorbeeld op een sportschool, vallen hieronder. Kosten voor hulpmiddelen of woningaanpassing. Ook verlies van inkomen kan worden vergoed als u in de ziektewet zit en daardoor minder krijgt dan uw normale loon, of wanneer u als zzp’er niet kunt werken. Verder kunt u kosten claimen voor dingen die u niet meer kunt doen omdat u tijdelijk of voorgoed minder mobiel bent. Denk aan het moeten cancelen van een vakantie, een abonnement op de sportschool dat doorloopt terwijl u er geen gebruik meer van kunt maken, extra opvang voor uw kinderen of hulp in de huishouding. Het is heel belangrijk om alle kosten te inventariseren voordat een claim voor schadevergoeding wordt ingediend bij de verzekeraar van de tegenpartij.

Wie betaalt de kosten?
In Nederland is vrijwel iedere bezitter van een motorvoertuig verzekerd tegen wettelijke aansprakelijkheid. Dit is een verplichte verzekering. De meeste mensen hebben daarnaast ook een aansprakelijkheidsverzekering die  schade dekt die aan derden of hun eigendommen wordt toegebracht.  Deze verzekering is niet verplicht, terwijl bij ernstig letsel de kosten al snel kunnen oplopen. Het is aan de tegenpartij om zijn verzekering in te lichten over het voorval. Vervolgens zal de verzekeraar contact met u opnemen om de zaak af te wikkelen. U kunt het beste al contact hebben opgenomen met een letselschadejurist voordat u wordt gebeld door de verzekeraar van de tegenpartij. Het liefst doet u dit zo snel mogelijk na het ongeval, of als u daar niet toe in staat bent iemand die u kan vertegenwoordigen.

Wat doet een letselschadejurist?
Een letselschadejurist gaat met u in gesprek over de kosten die u moet maken, inkomsten die u misloopt en andere zaken die van belang zijn voor het bepalen van het bedrag aan letselschade. De kosten voor de jurist komen voor rekening van de verzekering van de tegenpartij. Voor u is de juridische bijstand dus gratis. Het doel is om de zaak niet voor de rechter te laten komen maar in der minne te schikken. 95% van alle letselschadezaken wordt buiten de rechtbank afgehandeld. Letselschadezaken zijn vaak emotioneel zwaar. De verzekeraar van de tegenpartij zal zijn best doen om de uiteindelijke uitkering aan schadevergoeding zo laag mogelijk te laten uitkomen. Ook daarom is het belangrijk dat u altijd juridische hulp inschakelt. Kiest u voor een jurist van letselschadebureau JBL&G? Dan zal uw persoonlijke jurist ervoor zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft.