Een sportblessure oplopen is natuurlijk altijd vervelend. Dit kan worden veroorzaakt door een verkeerde beweging, maar ook door verkeerd gebruik van toestellen of door overbelasting. Je kunt een blessure voorkomen door verantwoord te sporten, eventueel in overleg met een trainer die een programma voor je samenstelt. Sommige mensen trainen te fanatiek, bijvoorbeeld omdat ze ineens tot de conclusie komen dat ze nú willen gaan afvallen of aan hun conditie werken. Dat pakt meestal niet goed uit.
Eerste hulp bij een sportblessure
Op het moment dat je een sportblessure oploopt is koelen vaak het eerste dat wordt gedaan. Dit voorkomt zwelling door vochtophoping. Ook het stabiliseren van een gekwetst lichaamsdeel kan erger voorkomen, bijvoorbeeld bij (het vermoeden van) een breuk. Het is bij een breuk belangrijk dat de gebroken delen goed ‘staan’ zodat ze op de juiste manier weer aan elkaar kunnen groeien. Bij veel sportscholen en ook bij sportclubs zijn mensen aanwezig die een EHBO-cursus hebben gevolgd en dus snel hulp kunnen bieden. In sommige situaties is dit zelfs verplicht. Veel clubs hebben een sportarts die dus meer vaardigheden beheerst dan alleen eerste hulp verlenen.
Hulpmiddelen bij sportblessures
Als je een sportblessure hebt dan kun je bij probrace.nl een brace of bandage bestellen om het geblesseerde lichaamsdeel te ondersteunen. Soms kun je doorgaan met de training, soms is het beter om rust te nemen. Dit houdt uiteraard verband met de ernst van de blessure. Als er sprake is van een lichte kneuzing dan kun je dit vaak wel oplossen door de pols, enkel, bovenarm of knie in te pakken of door een brace te dragen. Je moet dan wel zeker weten dat er geen sprake is van een botbreuk. Vaak is het verstandig om langs de huisarts te gaan. Die kan je doorverwijzen naar het ziekenhuis voor een röntgenfoto. Als er sprake is van een goed staande breuk of een ‘twijgbreuk’ dan is gips soms niet nodig. Dat laatste komt vooral voor bij jonge kinderen. Het bot is dan niet gebroken maar alleen ‘geknakt’.
Langdurige blessures
Sommige blessures zijn niet met een paar weken hersteld. Soms moet je inlegzolen kopen, om ervoor te zorgen dat je voeten de juiste ondersteuning krijgen. Dat wil niet zeggen dat je dan niet kunt sporten. Voor veel blessures geldt dat het juist goed is om in beweging te blijven. Wel is het in veel gevallen belangrijk om dat bewegen gedoseerd te doen. Vaak geeft een arts of fysiotherapeut daarbij adviezen. Als het herstel vordert kun je geleidelijk de belasting weer wat opvoeren. Soms kan het herstel van een sportblessure maanden tot soms wel langer dan een jaar in beslag nemen. Dit is natuurlijk erg frustrerend, zeker als je graag sport of op hoger niveau speelt. Maar goed herstel is altijd het belangrijkste uitgangspunt om niet meer terug te draaien problemen in de toekomst te voorkomen.