Wil je iemand inhuren en twijfel je tussen een ZZP’er en een interim medewerker? Dan is dit artikel voor jou bedoeld. Hier lees je wat het verschil tussen beide is en wat de voor- en nadelen zijn.
Wat is een ZZP’er precies?
ZZP staat voor zelfstandige zonder personeel. ZZP’ers zijn niet in dienst van een bedrijf. Ze nemen opdrachten aan zonder een dienstverband aan te gaan. Dit maakt het werken met ZZP’ers erg flexibel. Je zit nergens aan vast. Zodra je geen geschikte opdracht meer hebt, stopt de samenwerking. Als je tevreden bent over het geleverde werk, kun je dezelfde ZZP’er natuurlijk opnieuw inschakelen voor nieuwe opdrachten.
Iedere ZZP’er heeft zijn eigen specialisatie en zal niet snel buiten deze specialisatie werken. Iemand die zich richt op ZZP opdrachten finance, zal niet snel in een andere branche aan de slag gaan.
Wat is een interim medewerker precies?
Bij interim opdrachten werkt het iets anders, al zijn er ook overeenkomsten. De overeenkomsten zijn vooral dat de samenwerking ook flexibel is. Je huurt een interim medewerker tijdelijk in (interim betekent letterlijk tijdelijk in het Latijn). Je werkt samen voor een bepaalde periode of voor een bepaald project. Ook hebben interimmers meestal een specifieke expertise waar ze voor ingezet worden.
Een belangrijk verschil is dat een interimmer niet zelfstandig werkt. Ze werken vaak via een detacheringsbureau of uitzendbureau. Ze worden meestal aangenomen voor grote, complexe projecten. Bijvoorbeeld tijdens een veranderingsproces bij een bedrijf of voor een bepaald managementproject.
De belangrijkste overeenkomsten en verschillen op een rij
Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen ZZP’ers en interimmers kort samengevat:
- De samenwerking is met beide tijdelijk. Projecten die interimmers doen zijn vaak wat langer. Bij ZZP’ers loopt het erg uiteen. Je kunt een ZZP’er zelfs voor één uurtje inhuren.
- Bij ZZP’ers zit er geen bemiddelingsbureau tussen. Je doet direct zaken met de ZZP’er. Interimmers werken vaak via een bemiddelingsbureau.
- Interimmers doen vaak grotere en complexe projecten. ZZP’ers doen zowel kleine als grote opdrachten.
- Interimmers werken over het algemeen maar voor één opdrachtgever tegelijk. Bij ZZP’ers wisselt dit. Er kunnen ook meerdere opdrachtgevers tegelijk zijn.
- Interim opdrachten zijn vaak op hoog niveau, bij ZZP’ers verschilt dit.
- Ze hebben beiden meestal een specifieke expertise.
Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen?
Twijfel je nog? Lees hier de belangrijkste voor- en nadelen van ZZP’ers en interimmers vergeleken met elkaar.
Voordelen ZZP
- Vaak goedkoper doordat er geen bureau tussen zit.
- Direct contact met de ZZP’er. Dit zorgt voor de mogelijkheid om snel dingen te kunnen aanpassen.
- Extra flexibel. Jullie kunnen de samenwerking op verschillende manieren vormgeven.
Nadelen ZZP
- Je hebt wat meer risico om iemand te treffen die onervaren of onprofessioneel is.
- Ze werken regelmatig voor meerdere opdrachtgevers tegelijk. Hierdoor kan hun beschikbaarheid beperkt zijn. Ook kan het zijn dat ze hierdoor minder gefocust zijn op jouw opdracht.
Voordelen interim
- Werken vaak op hoog niveau.
- Hebben vaak veel kennis en ervaring.
- Zijn vaak voor langere tijd beschikbaar.
- Werken vaak voor één opdrachtgever tegelijk.
Nadelen interim
- De kosten zijn vaak een stuk hoger.
- Er is minder flexibiliteit omdat het via een bemiddelingsbureau gaat.
- Vaak niet mogelijk voor een zeer korte periode.