De gemeente wordt geconfronteerd met tekorten op de jeugdzorg en de bijstandsuitkeringen. In combinatie met de ambities van het nieuwe college leidt dat tot een gat in de begroting. Om dat gat te dichten haalt het college van alles van stal. Het spaarbankboekje van de gemeente wordt aangesproken, door de raad vastgestelde financiële normen worden terzijde geschoven, Eneco-geld wordt alvast ingeboekt, de toeristenbelasting gaat omhoog en ook de hondenbelasting. Die laatste belasting stijgt in de meerjarenbegroting gemiddeld per hond met zo’n 40 euro per jaar.
Frank Rozenberg, fractievoorzitter GBLV/Gemeentebelangen kan uit de voorgestelde verhoging maar één conclusie trekken: “De honden of eigenlijk de hondeneigenaren in onze gemeente worden straks als melkkoe gebruikt. De verhoging heeft namelijk niets te maken met de kosten die de gemeente maakt voor voorzieningen voor honden zoals hondenuitlaatvelden, afvalbakken en dergelijke. De hondenbezitters moeten in het voorstel van het college gewoon opdraaien voor de tekorten in de begroting.”
GBLV vindt het bijzonder om te zien hoe het college zich in allerlei bochten wringt om een rammelende begroting sluitend te krijgen. Men had ook kunnen kiezen om de tekorten in de jeugdzorg en de bijstand aan te pakken of nieuwe collegeplannen in te slikken. Nu wordt een tekort wel erg gemakkelijk afgewenteld op hondenbezitters. Rozenberg: “Voor iedereen die straks een hondeneigenaar op straat tegenkomt, groet hem of haar vriendelijk. Hij of zij betaalt straks als inwoner van onze gemeente EXTRA mee om de collegeplannen in de lucht te houden.”
Bij de begrotingsbehandeling zal de fractie GBLV/Gemeentebelangen een amendement indienen om de verhoging van de hondenbelasting te schrappen.