Cultuur is economie.....

25 June 2018, 14:03 uur
Geld & Recht
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De zaal van het Veur Theater stroomde vol voor de première van de korte documentaire film 'De Stadscoalitie'; een initiatief dat oude en nieuwe ondernemers in Leidschendam-Voorburg bij elkaar brengt. In de zaal zaten dan ook lokale ondernemers en nieuwe ondernemers uit verre landen. De burgemeester en zijn echtgenote zaten op de eerste rij naast de Syrische klokkenmaker die onlangs als eerste een vast contract wist te realiseren.

De warme weemoedige klanken van de stem van Nariman Goran smolten samen met het verfijnde pianospel van Ako Taher, (finalist Hollands got talent 2014). Zij voerden het publiek naar Koerdistan, Iran en Irak.

Bader Atem, student aan de TU Delft leidde het gesprek in Hollandse banen en ondervroeg Esseline van de Sande, de initiatiefneemster. ‘Zijn jullie trots op wat jullie met De Stadscoalitie hebben bereikt? ,,Dankbaar maar vooral hoopvol dat er zoveel mogelijk is als we samenwerken'', klonk het dan ook.Presentator Bader Atem

Tijdens de film werd er meegezongen, gelachen en hier en daar een traan weggepinkt. Iemand uit het publiek reageerde en bekende dat ze zich door de film betrapt voelde en zich zodoende realiseerde dat ze niet eerder zo helder zag dat ‘statushouders’ potentiële talenten zijn.

Jan Bert van Laren, eigenaar van de klokkenwinkel ‘The Hands of Time’ uit de Herenstraat reageerde als volgt: ,,Ik zou andere werkgevers op willen roepen om het te proberen. Ik heb er een geweldige collega bij!.

Mustaffa Saeed, klokkenmaker uit Syrië vulde stralend aan: ‘Ik ben blij dat ik weer aan de slag ben en mijn vak kan uitoefenen.Burgemeester Klaas Tigelaar had het prima naar zijn zin.

Een bazaar van ontmoetingen volgden rond dertien verschillende thema’s waaronder gezondheid, handwerk, design, muziek en ICT. Er werden zaken gedaan onder het genot van Afghaans eten van cateraar Shamie Hamidi. Terug in de zaal deelde een marmerspecialist zijn frustratie: ‘Het duurt zó lang voor ik weer aan het werk kan, er zijn zoveel regels hier.’Wethouder Astrid van Eekelen besloot de avond en gaf haar intentie aan dat vraag en aanbod elkaar sneller moeten kunnen vinden. ,,Daar gaan we mee aan de slag'', zei de VVD-wethouder.