Provincie Zuid-Holland wint prijs voor briljante AI-mislukking

28 April 2024, 08:43 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Provincie Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland heeft de Award Briljante AI-Mislukking 2024 gewonnen. De prijs werd op het NL AI Congres in Amersfoort uitgereikt door het Instituut voor Briljante Mislukkingen. Dat zet zich in voor het faciliteren en toegankelijk maken van leerervaringen.

Zuid-Holland heeft gewonnen met het algoritme 'voorspellend wegonderhoud'. Samen met de start-up Geronimo werd geëxperimenteerd met kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI). De Provincie was benieuwd of ze zo wegonderhoud konden voorspellen.

"De technische samenwerking met Geronimo liep super, alleen kwamen we erachter dat de datakwaliteit bij ons nog niet op orde is", zegt Maurice Weijermans van de Provincie Zuid-Holland. "En dat de dataset die we wilden gebruiken te klein in het aantal jaren was. Hier hebben we dan ook veel van geleerd.”

Gedeputeerde Frederik Zevenbergen: “Prachtig dat we deze prijs hebben gewonnen. Als je wilt innoveren en pionieren, moet je niet bang zijn voor mislukkingen. Want daar ontkom je niet aan. Een Briljante Mislukking is een bron van nieuwe kennis en innovatie. Het stimuleert open en transparante gesprekken binnen de overheid.”