Gemeente, scholen, politie en OM samen in actie voor schoolveiligheid

7 December 2023, 11:06 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Henriëtte Guest

De gemeente Den Haag, Haagse scholen, de politie en het Openbaar Ministerie gaan samenwerken voor een veiligere schoolomgeving. Bij het Zuid-West College in de wijk Bouwlust werd een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met afspraken over de veiligheid op school.

Pesten, de vorming van jeugdgroeperingen en jongeren die afglijden: veel veiligheidsproblemen op scholen stoppen niet aan de rand van het schoolplein en hebben te maken met uiteenlopende oorzaken en gevolgen. Het is om deze redenen belangrijk dat scholen gaan samenwerken met de gemeente, de politie en het OM. Door op tijd samen op te trekken, kunnen problemen op school én in de wijk worden aangepakt.

Met de ondertekening van de overeenkomst nemen alle partijen de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de veiligheid op Haagse scholen. Er zijn afspraken gemaakt om sneller en effectiever te reageren op onveilige situaties, hoe problemen voorkomen kunnen worden en welke rol de samenwerkingspartners hierbij spelen. Door deze overeenkomst kunnen de partners elkaar helpen met het terugdringen van criminaliteit en de rivaliteit tussen jongerengroepen.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Henriëtte Guest.

Essentieel

Wethouder Hilbert Bredemeijer van Onderwijs is blij met de overeenkomst. "Een veilige leeromgeving is essentieel voor elke leerling. Met deze overeenkomst helpen we scholen hierbij. Juist bij complexe veiligheidsproblemen is het belangrijk dat de gemeente, de politie en het OM klaar staan om te ondersteunen. Dat doen we bijvoorbeeld door veiligheidscoördinatoren op scholen te laten trainen. Alle leerlingen hebben namelijk recht op een veilige en prettige school."