Den Haag krijgt aparte opvang voor dakloze EU-arbeidsmigranten

14 June 2024, 18:19 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Den Haag krijgt geld van het Rijk om, als één van de pilotgemeenten, dakloze EU-arbeidsmigranten op te vangen. De verwachting is dat in september de nieuwe locatie gereed is. Tot die tijd gaat de gemeente deze groep daklozen opvangen in een pand aan de Rooseboomstraat in Bezuidenhout, waar in de wintermaanden ook al daklozen werden opgevangen. Toen ging het om ongeveer honderd personen. De opvang voor dakloze EU-arbeidsmigranten geldt voor maximaal twintig personen.

Het college van burgemeester en wethouders schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat in principe werkgevers verantwoordelijk zijn voor werk, goede arbeidsomstandigheden en huisvesting van EU-arbeidsmigranten. "Maar als gemeente willen we ook dat arbeidsmigranten goed terecht komen in onze stad en op een juiste manier behandeld worden."

Nu komen regelmatig EU-arbeidsmigranten op straat terecht als zij hun baan kwijtraken en daarmee ook hun huisvesting. Een deel van deze daklozen slaapt in tentjes op de Koekamp bij Den Haag Centraal. De nieuwe opvanglocatie is bedoeld ter overbrugging naar ander werk (inclusief huisvesting) of terugkeer naar land van herkomst. "Hiermee willen we voorkomen dat mensen in steeds slechtere omstandigheden terecht komen", schrijft het college. "We verwachten ook dat dit bijdraagt aan het voorkomen van eventuele overlast voor de omgeving.

In de afgelopen periode werden al opvangvormen voor kwetsbare, dakloze EU-arbeidsmigranten beschikbaar gesteld. Zoals opvang in de permanente winteropvang aan de Sportlaan en de winterkouderegeling (WKR) in de Rooseboomstraat. Soms werd ook opvang in hotels geregeld. "De ambitie is daarnaast steeds gericht geweest op een aparte locatie voor deze groep", aldus het college.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Straatconsulaat.

Perspectief en inzet

De dakloze EU-arbeidsmigranten die in de opvang terecht kunnen, worden individueel geselecteerd op basis van de mogelijkheden op perspectief en inzet op herstel. Iedere deelnemer zal voorafgaand aan uitstroom naar werk of herkomstland voor een periode van drie weken in de opvang kunnen verblijven met mogelijkheid tot een verlenging van maximaal drie weken. "Ervaringen in andere pilotgemeenten zoals Eindhoven laten zien dat dit een effectief uitgangspunt is", aldus het college. Het Leger des Heils zorgt voor de woonbegeleiding. De stichting Barka ondersteunt mensen die terug willen keren naar hun land van herkomst.