Meer gesprekken, maar minder vrijwilligers bij Luisterlijn

22 August 2022, 14:33 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Het aantal mensen dat een luisterend oor zoekt bij de Luisterlijn stijgt. Tegelijkertijd dreigt er een tekort aan vrijwilligers bij de Luisterlijn Den Haag.

Afgelopen jaar voerden vrijwilligers van de Luisterlijn zo’n 10 procent méér gesprekken dan het jaar ervoor (354.000 in 2021). Het aantal vrijwilligers stijgt echter niet snel genoeg om de groei in oproepen te kunnen opvangen.

"Een gesprek kan gaan over schijnbaar onbelangrijke zaken, als een praatje over de heg waarin ik de rol van buurman vervul", vertelt vrijwilliger Dirk. "Soms spreek je met mensen die al dagen niemand hebben gesproken en gewoon even hun verhaal kwijt willen. Maar ik luister ook naar de worstelingen van het leven. Gezondheidsproblemen, gedoe met instanties, ruzie in de familie, kinderen die op het slechte pad zijn geraakt.’’

Training

Vrijwlligers bij de Luisterlijn worden getraind en begeleid door beroepskrachten. Vrijwilligers draaien vier diensten per maand, inclusief een nachtdienst. Thuiswerken is mogelijk. Interesse om je aan te melden als vrijwilliger? Op 12 september is er een informatiebijeenkomst in het centrum van Den Haag van 10.00 tot 11.30 uur. De eerstvolgende training start op 5 oktober.