Bevliegingen van Bjørn Johnsen zijn goud waard voor ADO

15 April 2018, 09:44 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Een bevlieging van Bjørn Johnsen in de eerste helft en de uitschuifbare benen van Wilfried Kanon in de tweede hebben vanavond aan de basis gestaan van een overwinning van 2-1 van ADO Den Haag op FC Twente.

Hartstocht en inzet camoufleren aan Haagse kant een creatief magere tweede seizoenshelft, waarin met name Nasser El Khayati aan een lijdensweg bezig is. De middenvelder, spelbepalend in het begin van het seizoen, is geen schim van de ingenieuze speler die hij voor de winterstop was en mede daardoor oogt het allemaal stroef bij de ploeg van Fons Groenendijk. Maar ADO heeft dit seizoen een dijk van een spits, die soms totaal niet thuis geeft, maar er dan toch opeens staat. Zo’n oprisping in de blessuretijd van de eerste helft betekende de gelijkmaker, toen Johnsen aannam, draaide en even buiten het strafschopgebied fantastisch uithaalde (1-1). Een kwartier voor tijd reageerde de Noorse spits attent bij een wilde trap naar voren van Wilfried Kanon. Johnsen schudde Stefan Thesker van zich af en lobde de bal over Joël Drommel, die ver uit zijn doel was gekomen (2-1). Johnsen werd er man van de wedstrijd mee. Grote uitblinker was echter Thijmen Goppel, die zich op de rechter vleugel met tal van gevaarlijke passeeracties buitengewoon manifesteerde en zich totaal leeg speelde.

Door de overwinning van ADO Den Haag zijn de kansen van FC Twente op handhaving in de eredivisie weer kleiner geworden. De hekkensluiter heeft nu nog maar drie wedstrijden om degradatie naar de Jupiler League te voorkomen. De ploeg uit Enschede kwam nog wel op voorsprong via Fredrik Jensen, die een strakke voorzet van Adam Maher intikte (0-1). Twente weet na de negentiende nederlaag nu al dat het gaat eindigen op het laagste puntenaantal ooit, ook minder dan in het seizoen 1982-1983 toen de club degradeerde. De landskampioen van 2010 heeft alleen nog wedstrijden tegen PEC Zwolle, Vitesse en NAC Breda om rechtstreekse degradatie te voorkomen.

Met zijn twee doelpunten voerde Johnsen zijn productie op naar vijftien doelpunten, één minder dan Fran Sol, de topschutter van de eredivisie. ADO blijft meedoen voor een plek in de play-offs om Europees voetbal. Op de tribune van het Cars Jeans Stadion was oud-bondscoach Piet Buter aanwezig om als scout van Southampton ADO-doelman Indy Groothuizen te bekijken. De invaller van Robert Zwinkels speelde op een paar (bijna fatale) fouten na een behoorlijke wedstrijd.