Er gingen gisteren ruim 4000 scholen in Nederland dicht omdat hun leraren staakte. Ook de docenten van het Sint-Maartenscollege legde deze dag hun taken neer. In plaats van de reguliere lessen werd er een protestmars georganiseerd met docenten en leerlingen. De dag begon op school waar iedereen gezamenlijk spandoeken maakte. Gehuld in een protest t-shirt en onder begeleiding van politie liep de groep van hun school in Voorburg naar het Lange Voorhout in Den Haag om zich bij de manifestatie van het LIA (Leraren in Actie) te voegen. Geen andere school was zo goed vertegenwoordigd met zowel personeel en leerlingen, als het Sint-Maartenscollege.
Onder aanvoer van docent Kasper Prick liep de stoet in een uur door Voorburg naar het centrum van Den Haag, uit de megafoon van Prick klonken vooral de woorden: 'wij zijn boos en teleurgesteld'. Ook op het Lange voorhout klinken deze woorden nog door. De menigte herhaald deze woorden luid, collega’s van alle scholen zijn het er mee eens. Volgens de docent aardrijkskunde en zijn collega’s zijn er meer oplossingen te bedenken dan alleen maar meer geld. De docenten van het Sint-Maartenscollege willen dan ook benadrukken dat zij niet staken om meer salaris.
Maar zij zien wel een hoop andere problemen die moeten worden aangepakt. Zo is het oplopende lerarentekort een groot probleem waarmee ook het Sint-maartenscollege te maken heeft. Ook zien de docenten het dalende niveau van het Nederlandse onderwijs. Vergeleken met andere landen scoren Nederlandse leerlingen steeds slechter. En dat komt niet omdat de docenten geen passie voor hun vak hebben. Een groot probleem is de hoge werkdruk. Het onderwijs is kampioen in burn-outs, volgens het CBS. Prick zegt; ,,Veel leraren werken niet fulltime omdat er zoveel overwerk is. Het extra werk doen ze in hun eigen tijd. Dat is gek."
De docenten van het Sint-Maartenscollege willen met deze protestactie dan ook duidelijk maken dat dit de kern-redenen zijn om mee te doen met de landelijke staking. Uiteindelijk moet het onderwijs om de leerlingen draaien, en op de lange termijn zijn niet alleen de docenten, maar juist de leerlingen de dupe van deze problemen. Dit is dan ook de reden dat tijdens de protestmars leerlingen betrokken waren.
(Foto's Markus van Rest/ St. Maartenscollege)
Door: Barbara Koppe/ St. Maartenscollege